Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ(2πλο)

Πρόβλημα οταν λείπει ο Γκαρσία..........

Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει δώσει εννέα επίσημα ματς και σε αυτά έχει αποδειχθεί ότι ο Δικέφαλος είναι εντελώς διαφορετικός όταν παίζει ΜΕ τον Γκαρσία στη σύνθεσή του από όταν λείπει ο Ουρουγουανός.
Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει άλλη εικόνα με τον Πάμπλο στην 11άδα, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο.

Ο Δικέφαλος στα έξι ματς που έδωσε φέτος ΜΕ τον Γκαρσία στην 11άδα του μέτρησε πέντε νίκες (0-2 και 3-0 με Βαλερένγκα, 2-0 με Καρπάτι, 1-2 με Πανιώνιο και 3-0 με ΑΕΚ) και είχε μία ισοπαλία (0-0 με Τότεναμ), μένοντας αήττητος με τον Ουρουγουανό στη σύνθεσή του.

Ο ΠΑΟΚ έδωσε και τρία ματς ΧΩΡΙΣ τον Γκαρσία, κάνοντας τις χειρότερες εμφανίσεις του έως τώρα σε εκείνα τα ματς και με απολογισμό μία νίκη (1-0 την Ξάνθη), μία ισοπαλία (1-1 με Καρπάτι στην Ουκρανία) και μία ήττα (2-1 από τον Εργοτέλη στην Κρήτη).

Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει ο ΠΑΟΚ αύριο, παίζοντας για 4η φορά φέτος χωρίς τον Γκαρσία...

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Δικέφαλος δεν έχει χάσει καμία φορά εκτός έδρας στην Ευρώπη με τον Γκαρσία στη σύνθεσή του!

Ο Ουρουγουανός ήταν παρών σε οχτώ (από τις 10) εξόδους του ΠΑΟΚ από το 2009 και μετά (ήταν απών στην ήττα με 1-0 με τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία και στο 1-1 με την Καρπάτι στην Ουκρανία) έχοντας απολογισμό τρεις νίκες (1-2 και 0-2 με Βαλερένγκα, 0-1 με Ντιναμό Ζάγκρεμπ) και πέντε ισοπαλίες (0-0 με Χέρενφεν, 1-1 με Άγιαξ, Φενέρμπαχτσε, Μπριζ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας).

Μπόλονι: «Υπογράφω και τώρα για ισοπαλία!»

Ο Λάσλο Μπόλονι μιλώντας για το ματς του ΠΑΟΚ με τη Ρουμπίν που θα γίνει την Πέμπτη στη Ρωσία είπε: «Πρέπει να παίξουμε το ποδόσφαιρό μας. Ξέρουμε τι κινήσεις πρέπει να έχουμε σε όλες τις γραμμές, σε άμυνα, επίθεση και κέντρο. Εννιά στους έντεκα αν είναι καλοί, τότε όλα θα πάνε καλά.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε πάντα είναι να είμαστε καλοί στην άμυνα και αποτελεσματικοί στην επίθεση. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».
Πριν από το ματς με τη Βαλερένγκα στη Νορβηγία είχε πει πως θα ήταν ικανοποιημένος και με την ισοπαλία. Ισχύει κάτι τέτοιο και τώρα; «Τώρα θα πω ότι θα το υπέγραφα άμεσα για μία ισοπαλία, και μάλιστα και με τα δύο χέρια!».
Για το σκεπτικό της απόφασής του να αφήσει εκτός αποστολής το Σαλπιγγίδη και το Γκαρσία είπε:
«Ο Σαλπιγγίδης υπέφερε πολύ στο ματς με την ΑΕΚ, έχει κάποια μικροπροβλήματα, έχει δύο χρόνια που παίζει συνεχώς και επειδή ελπίζουμε πως και στη φετινή χρονιά θα υπάρχουν πολλά παιχνίδια για τον ΠΑΟΚ, θέλουμε να τους προφυλάξουμε. Είναι η δεύτερη φορά που παίζουμε χωρίς αυτούς και ελπίζουμε πως οι αντικαταστάτες τους θα δείξουν τι αξίζουν».
Τέλος για τον καιρό στη Ρωσία τόνισε: «Για αυτό τον λόγο πάμε δύο ημέρες πριν, για να εγκλιματιστούμε· αυτό είναι το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Οι οδηγίες του Μπόλονι στον Σπαντάσιο

Δέκα λεπτά πριν μπει ο Σπαντάσιο στο παιχνίδι ως αλλαγή, του μίλησε ο Μπόλονι. Και του εξηγούσε τον τρόπο με τον οποίο θέλει να κινείται στο γήπεδο και να καλύπτει τους χώρους. Ο Σπαντάσιο μπήκε στο παιχνίδι και στα πρώτα λεπτά της συμμετοχής του, έδειχνε πως δεν ανταποκρινόταν σε όσα του ζήτησε ο προπονητής του. Έτρεχε μεν, αλλά όχι στον σωστό χρόνο για να βοηθήσει αμυντικά την ομάδα και έμενε λίγο πιο πίσω από τους άλλους, ενώ ήταν ολοφάνερο πως είχε διάθεση για να προσφέρει. Ο Μπόλονι αντιλαμβανόμενος πως ο παίκτης του, δεν ακολουθεί με ακρίβεια τις εντολές του, σηκώθηκε από τον πάγκο, του έδειξε ξανά τι πρέπει να ακολουθήσει και στη συνέχεια ο Σπαντάσιο ανταποκρίθηκε. Τον βοήθησε να αποβάλει το δικαιολογημένο άγχος που είχε.

Άριστο κλίμα με Γκαρσία
Έχει τον τρόπο του ο Μπόλονι να “αποφορτίζει” τους παίκτες ύστερα από ένα αγώνα. Όπως έκανε χθες με τον Γκαρσία και με άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ. Το κλίμα είναι άριστο μέσα στην ομάδα και αυτό αποτυπώνεται από τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται η ομάδα στις υποχρεώσεις της μέχρι τώρα.

Ο Μπόλονι και ο Μπέλεκ
Το συνηθίζει ο Μπόλονι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε ο ΠΑΟΚ και προφανώς του αρέσει να κινείται με αυτό τον τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια ως προπονητής. Μετά το τέλος του προχθεσινού αγώνα πλησίασε τον Μπέλεκ που ήταν ο τελευταίος παίκτης (και από τις δύο ομάδες) που παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Τα είπαν οι δυο τους για πολύ λίγο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια. Ο Μπέλεκ πήγε πολύ καλά προχθές, ενώ γενικά ο Μπόλονι συζητά με παίκτες αντιπάλου ομάδας που προσελκύουν το ενδιαφέρον του καθώς ξεχωρίζουν αγωνιστικά.

Η τακτική Μπόλονι για τον επιθετικό ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ του πρώτου ημιχρόνου του ματς με την ΑΕΚ ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι τώρα από το Δικέφαλο που κτίζει ο Λάσλο Μπόλονι.
“Όταν δουλεύεις υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, δύο κατευθύνσεις: η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση. Όποτε σταματάς να προοδεύεις, απλά πέφτεις”, είπε ο Ρουμάνος και είναι δεδομένο ότι ο φετινός ΠΑΟΚ που δουλεύει με τον Μπόλονι έχει μεγάλα περιθώρια προόδου. Αλλά η εμφάνιση με την ΑΕΚ (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) έδειξε ότι η ομάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και εξελίσσεται με σταθερά βήματα.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ
Ο τεχνικός του Δικεφάλου από την προετοιμασία ήθελε να “ανοίξει” το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στα άκρα, επιμένοντας στις πλαγιοκοπήσεις και τις προωθήσεις των μπακ. Ο Μπόλονι επέμεινε στα επιθετικογενή πλάγια μπακ γνωρίζοντας ότι οι σωστές προωθήσεις Λίνο και Έτο, με τα εξαιρετικά “overlapping” που μπορούν να κάνουν, μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον ΠΑΟΚ σε μία πιο επιθετική ομάδα. Αυτό είναι προφανές ότι αποδίδει καρπούς! Ο Λίνο και Έτο έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα βασικοί και στα εννέα επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ, και ανεβάζοντας την απόδοσή τους σταδιακά έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να βγάζει ο Δικέφαλος περισσότερους παίκτες στην επίθεση, περισσότερους παίκτες κοντά στην αντίπαλη περιοχή και άρα έχει βελτιωθεί έτσι η επιθετική δραστηριότητα όλης της ομάδας. Πολλές φορές μέσα στα παιχνίδια οι πλάγιοι επιθετικοί που παίζουν δεξιά ή αριστερά (Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδης κατά κύριο λόγο…) γυρίζουν πιο πίσω από τους πλάγιους μπακ για να βοηθήσουν στην άμυνα και στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας, καθώς Λίνο και Έτο κάνοντας τακτικότατα κινήσεις “overlapping” και τρυπώντας από τα άκρα τις αντίπαλες άμυνες, αφήνουν κενά στα μετόπισθεν.
Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΧΑΦ
Στη διάρκεια της προετοιμασίας, μετά από κάποια φιλικά όπου φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα στο ανασταλτικό κομμάτι της λειτουργίας των πλάγιων αμυντικών, ο Μπόλονι εξήγησε (σε όσους δημοσιογράφους ήμασταν πάνω στην Ολλανδία…) ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους μπακ, αλλά και στην πίεση που πρέπει να ασκούν οι χαφ στους αντιπάλους μέσους για να ΜΗΝ βγάλουν οι αντίπαλοι τις μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ έχει δουλέψει σημαντικά και σε αυτό το κομμάτι, στη σωστή λειτουργία των χαφ, ώστε να πρεσάρουν σωστότερα τους αντιπάλους και να μην αφήνουν να βγαίνουν τόσο εύκολα φάσεις στην πλάτη της άμυνας της ομάδας.
ΕΝΑΛΛΑΞ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Οι οδηγίες του Μπόλονι στους πλάγιους μπακ είναι να ανεβαίνουν ουσιαστικά εναλλάξ, ώστε να υπάρχουν καλύτερες αλληλοκαλύψεις στα μετόπισθεν της ομάδας. Η αγωνιστική άνοδος του Έτο και η αρμονικότερη προσαρμογή στις απαιτήσεις του Μπόλονι, έφεραν μία καλύτερη ισορροπία στη δημιουργική λειτουργία του ΠΑΟΚ μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πτέρυγας. Η αριστερή πλευρά με την πληθωρική παρουσία των Λίνο και Βιεϊρίνια ήταν η πιο παραγωγική πτέρυγα του Δικεφάλου, αλλά στο ματς με την ΑΕΚ οι εξαιρετικές συνεργασίες του Έτο με τον Σαλπιγγίδη έκλεψαν την παράσταση και η άμυνα της Ένωσης δεν προλάβαινε να προσαρμόζεται μία δεξιά και μία αριστερά, σχεδόν εναλλάξ!
ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΩ ΖΩΝΕΣ
Το γεγονός ότι πλέον ο ΠΑΟΚ μπορεί και βγάζει περισσότερους παίκτες στις επιθέσεις του, από τις πίσω ζώνες, κάνουν την ομάδα πιο επικίνδυνη και επιθετική, παρότι στη μεγαλύτερη διάρκεια των μέχρι τώρα αγώνων ο Δικέφαλος περιμένει πιο πίσω τους αντιπάλους. Ωστόσο αυτό που αυξάνεται σταδιακά είναι τα διαστήματα που ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάζει περισσότερους παίκτες κοντά στην αντίπαλη περιοχή και να αυξάνει την πίεσή του. Η σωστότερη αξιοποίηση των πλάγιων μπακ που μπορούν να βγαίνουν με ταχύτητα από πίσω και να δημιουργούν φάσεις, έχει βελτιώσει πάρα πολύ το “transition game” του ΠΑΟΚ, τη μετάβαση δηλαδή της ομάδας από θέση άμυνας στην επίθεση. Ο Λίνο και ο Έτο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας τον ΠΑΟΚ πολύ πιο αποτελεσματικό και επικίνδυνο στις αντεπιθέσεις. Μέχρι τώρα στις ασίστ προηγείται ο Λίνο με τρεις (οι δύο με εκτελέσεις φάουλ) ενώ από μία ασίστ έχουν Έτο, Γκαρσία, Φωτάκης και Βιεϊρίνια.

Οχτώ επεμβάσεις στη γραμμή!

Στα εννέα πρώτα επίσημα ματς της σεζόν οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν σώσει την εστία τους οχτώ φορές πάνω στη γραμμή!
Ο Μπρούνο Τσιρίλο στο ματς με τη Βαλερένγκα στο Όσλο στο 56' ενώ το σκορ ήταν 0-0 απομάκρυνε ένα σουτ του Νόρντβικ καθώς ο Κρέσιτς ήταν εκτός θέσης.
Με Καρπάτι στην Τούμπα ο Κρέσιτς έκανε λάθος έξοδο (7’), η μπάλα έφτασε στον Κουντόμπιακ, σούταρε σε κενή εστία αλλά ο Κοντρέρας απομάκρυνε με κεφαλιά την μπάλα πάνω στη γραμμή κρατώντας το 0-0!
Στην Ουκρανία ο Μαλεζάς στο 22' πρόλαβε επίσης στο… παρά πέντε τη μπάλα με κεφαλιά, σε κοντινή προβολή του Κολόντιουκ και ενώ ο Κρέσιτς είχε εξουδετερωθεί!
Με την Ξάνθη ο Μαλεζάς απέκρουσε πάνω στη γραμμή στο 17’ σουτ του Καζάκη και στο 93’ ο Φωτάκης με κεφαλιά απομάκρυνε τη μπάλα στο παραθυράκι σε σουτ του Μαρσελίνιο (νίκη 1-0).
Ο Κοντρέρας στο ματς με την Τότεναμ κράτησε το μηδέν στο 12' πάνω στη γραμμή σε σουτ του Λίβερμορ, στη Νέα Σμύρνη πρόλαβε τον αφύλακτο Κουμουρτζί στο 14’ σε γύρισμα του Κούτσι ενώ με την ΑΕΚ στο 21’ πρόλαβε και πάλι τη μπάλα πάνω στη γραμμή (και κράτησε το 1-0 πριν γίνει το 3-0) αφού ο Κρέσιτς έκανε άστοχη έξοδο και ο Δέλλας είχε κερδίσει την κεφαλιά.