Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Η τακτική Μπόλονι για τον επιθετικό ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ του πρώτου ημιχρόνου του ματς με την ΑΕΚ ήταν ό,τι καλύτερο έχουμε δει μέχρι τώρα από το Δικέφαλο που κτίζει ο Λάσλο Μπόλονι.
“Όταν δουλεύεις υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι, δύο κατευθύνσεις: η πρόοδος και η οπισθοδρόμηση. Όποτε σταματάς να προοδεύεις, απλά πέφτεις”, είπε ο Ρουμάνος και είναι δεδομένο ότι ο φετινός ΠΑΟΚ που δουλεύει με τον Μπόλονι έχει μεγάλα περιθώρια προόδου. Αλλά η εμφάνιση με την ΑΕΚ (ειδικά στο πρώτο ημίχρονο) έδειξε ότι η ομάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και εξελίσσεται με σταθερά βήματα.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΑ
Ο τεχνικός του Δικεφάλου από την προετοιμασία ήθελε να “ανοίξει” το παιχνίδι του ΠΑΟΚ στα άκρα, επιμένοντας στις πλαγιοκοπήσεις και τις προωθήσεις των μπακ. Ο Μπόλονι επέμεινε στα επιθετικογενή πλάγια μπακ γνωρίζοντας ότι οι σωστές προωθήσεις Λίνο και Έτο, με τα εξαιρετικά “overlapping” που μπορούν να κάνουν, μπορούσαν να μεταμορφώσουν τον ΠΑΟΚ σε μία πιο επιθετική ομάδα. Αυτό είναι προφανές ότι αποδίδει καρπούς! Ο Λίνο και Έτο έχουν αγωνιστεί μέχρι τώρα βασικοί και στα εννέα επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ, και ανεβάζοντας την απόδοσή τους σταδιακά έχουν συμβάλει καθοριστικά στο να βγάζει ο Δικέφαλος περισσότερους παίκτες στην επίθεση, περισσότερους παίκτες κοντά στην αντίπαλη περιοχή και άρα έχει βελτιωθεί έτσι η επιθετική δραστηριότητα όλης της ομάδας. Πολλές φορές μέσα στα παιχνίδια οι πλάγιοι επιθετικοί που παίζουν δεξιά ή αριστερά (Βιεϊρίνια και Σαλπιγγίδης κατά κύριο λόγο…) γυρίζουν πιο πίσω από τους πλάγιους μπακ για να βοηθήσουν στην άμυνα και στο ανασταλτικό κομμάτι της ομάδας, καθώς Λίνο και Έτο κάνοντας τακτικότατα κινήσεις “overlapping” και τρυπώντας από τα άκρα τις αντίπαλες άμυνες, αφήνουν κενά στα μετόπισθεν.
Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΧΑΦ
Στη διάρκεια της προετοιμασίας, μετά από κάποια φιλικά όπου φάνηκε να υπάρχει πρόβλημα στο ανασταλτικό κομμάτι της λειτουργίας των πλάγιων αμυντικών, ο Μπόλονι εξήγησε (σε όσους δημοσιογράφους ήμασταν πάνω στην Ολλανδία…) ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στους μπακ, αλλά και στην πίεση που πρέπει να ασκούν οι χαφ στους αντιπάλους μέσους για να ΜΗΝ βγάλουν οι αντίπαλοι τις μπαλιές στην πλάτη της άμυνας. Είναι προφανές ότι ο ΠΑΟΚ έχει δουλέψει σημαντικά και σε αυτό το κομμάτι, στη σωστή λειτουργία των χαφ, ώστε να πρεσάρουν σωστότερα τους αντιπάλους και να μην αφήνουν να βγαίνουν τόσο εύκολα φάσεις στην πλάτη της άμυνας της ομάδας.
ΕΝΑΛΛΑΞ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
Οι οδηγίες του Μπόλονι στους πλάγιους μπακ είναι να ανεβαίνουν ουσιαστικά εναλλάξ, ώστε να υπάρχουν καλύτερες αλληλοκαλύψεις στα μετόπισθεν της ομάδας. Η αγωνιστική άνοδος του Έτο και η αρμονικότερη προσαρμογή στις απαιτήσεις του Μπόλονι, έφεραν μία καλύτερη ισορροπία στη δημιουργική λειτουργία του ΠΑΟΚ μεταξύ της δεξιάς και της αριστερής πτέρυγας. Η αριστερή πλευρά με την πληθωρική παρουσία των Λίνο και Βιεϊρίνια ήταν η πιο παραγωγική πτέρυγα του Δικεφάλου, αλλά στο ματς με την ΑΕΚ οι εξαιρετικές συνεργασίες του Έτο με τον Σαλπιγγίδη έκλεψαν την παράσταση και η άμυνα της Ένωσης δεν προλάβαινε να προσαρμόζεται μία δεξιά και μία αριστερά, σχεδόν εναλλάξ!
ΠΑΙΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΣΩ ΖΩΝΕΣ
Το γεγονός ότι πλέον ο ΠΑΟΚ μπορεί και βγάζει περισσότερους παίκτες στις επιθέσεις του, από τις πίσω ζώνες, κάνουν την ομάδα πιο επικίνδυνη και επιθετική, παρότι στη μεγαλύτερη διάρκεια των μέχρι τώρα αγώνων ο Δικέφαλος περιμένει πιο πίσω τους αντιπάλους. Ωστόσο αυτό που αυξάνεται σταδιακά είναι τα διαστήματα που ο ΠΑΟΚ μπορεί να βγάζει περισσότερους παίκτες κοντά στην αντίπαλη περιοχή και να αυξάνει την πίεσή του. Η σωστότερη αξιοποίηση των πλάγιων μπακ που μπορούν να βγαίνουν με ταχύτητα από πίσω και να δημιουργούν φάσεις, έχει βελτιώσει πάρα πολύ το “transition game” του ΠΑΟΚ, τη μετάβαση δηλαδή της ομάδας από θέση άμυνας στην επίθεση. Ο Λίνο και ο Έτο διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα, κάνοντας τον ΠΑΟΚ πολύ πιο αποτελεσματικό και επικίνδυνο στις αντεπιθέσεις. Μέχρι τώρα στις ασίστ προηγείται ο Λίνο με τρεις (οι δύο με εκτελέσεις φάουλ) ενώ από μία ασίστ έχουν Έτο, Γκαρσία, Φωτάκης και Βιεϊρίνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου