Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Τη γλίτωσαν τα «δεύτερα» της Τότεναμ, αλλά…

Δεν ξέρω αν θα πρέπει να συζητάμε για επιτυχία του ΠΑΟΚ επειδή τελικά είχε θετικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα με την Τότεναμ ή θα πρέπει να το… φιλοσοφήσουμε λίγο παραπάνω και να οριοθετήσουμε το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούν τελικά τις απαιτήσεις μας από το συγκεκριμένο παιχνίδι. 
Ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει τη νίκη κι αυτό το είδαμε στις ευκαιρίες που δημιούργησε, αλλά, μου φαίνεται ότι του λείπει η φρεσκάδα από ποδοσφαιριστές που θα τρέξουν λίγο περισσότερο και θα κουράσουν τον αντίπαλο όσο παραπάνω χρειαστεί για να μην αντιδράσει εγκαίρως και αποτελεσματικά, όταν θα πρέπει να αποσοβήσει τον κίνδυνο. Τον κίνδυνο που δημιούργησε ο Αθανασιάδης, ο Βιερίνια, ο Ίβιτς, σε μερικές καλές στιγμές του αγώνα.

Η Τότεναμ έμοιαζε τόσο νεανική και γεμάτη ενέργεια έναντι του ΠΑΟΚ, ειδικά στο τέλος. Δεν αποκλείεται ο δικέφαλος, που έχασε δύο- τρεις ευκαιρίες για γκολ στην εκπνοή, να είχε σκοράρει απέναντι σε έναν πιο κουρασμένο αντίπαλο.

Συζητούμε για μικρές λεπτομέρειες. Αλλά, σκεφτείτε ότι τελικά αυτές είναι που παίζουν το σημαντικότερο ρόλο, όταν για λίγα εκατοστά χάνεται μια καλή ευκαιρία που θα αποτελούσε αφετηρία μιας ακόμη αξιόλογης ευρωπαϊκής πορείας. Θα μιλούσαμε για νίκη στο ξεκίνημα των ομίλων, απέναντι μάλιστα σε ομάδα που νοιώθει και είναι το φαβορί.

Σε ένα μεγάλο διάστημα του αγώνα, ο ΠΑΟΚ έκανε… μισές δουλειές. Μισές δουλειές από μερικούς καλούς, αλλά, ηλικιωμένους ποδοσφαιριστές που δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό ποδοσφαιριστών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν στα «δεύτερα» της Τότεναμ και στο μυαλό τους υπάρχει πάντα μια και μοναδική σκέψη, να παίξουν στην πρώτη ομάδα και στη πρέμιερ λιγκ.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσω ακόμη τα εξής που αφορούν σε δυό ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, από τους οποίους δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα:

Ο πρώτος είναι ο Σαλπιγγίδης. Περιμένεις πολλά περισσότερα από έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή. Όχι σώνει και καλά γιατί αμείβεται πλουσιοπάροχα. Δεν είναι το συμβόλαιό του που τον υποχρεώνει να παίξει ως ηγέτης. Είναι ο ρόλος που του αναλογεί στον ΠΑΟΚ. Από τη θέση του οδηγού θα πρέπει να αγωνίζεται.

Δεν είναι όμως αυτός που περιμένει ο ΠΑΟΚ και ο κόσμος προκειμένου να στηρίξουν πάνω του ένα μεγάλο κομμάτι των φιλοδοξιών τους.

Ο δεύτερος δεν έχει βάλει τελικά σε σταθερή πορεία την απόδοσή του. Εξακολουθεί να έχει μια καλή στιγμή και ίσως μια δεύτερη σε κάθε αγώνα, για να μας θυμίζει ότι αποτελεί σχεδόν πολυτέλεια για τον ΠΑΟΚ, αλλά, τίποτε περισσότερο… Ο Βιερίνια ανήκει στη συνομοταξία των ποδοσφαιριστών που μπορούν να αναστατώσουν μια ομάδα, την Τότεναμ για παράδειγμα, ακόμη κι όταν παρατάσσεται με την καλύτερη σύνθεσή της. Ωστόσο, βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που μπορεί τελικά να προσφέρει στον ΠΑΟΚ κι αυτό έχει αντίκτυπο στη συνολική εικόνα της ομάδας.



Κόπηκε στα αγγλικά

Ένα καλό ξεκίνημα έψαχνε ο ΠΑΟΚ απέναντι στην νεανική Τότεναμ, αλλά μάταια.

Χαμένες ευκαιρίες, πέναλτι με τον Λίνο, αγωνία μέχρι το τέλος, δοκάρι του Ίβιτς στο φινάλε και παρόλα αυτά μηδέν εις το πηλίκο (0-0).

Κατώτερος των προσδοκιών ο «Δικέφαλος», πέτυχε τους Άγγλους με τα «δεύτερα», αλλά όχι και τον σκοπό του, αφού παρότι η ισοπαλία κάποτε θα θεωρούταν επιτυχία, σήμερα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. «Βουνό» πλέον η πρόκριση για τους Θεσσαλονικείς.

Την ίδια ώρα στο άλλο παιχνίδι του 1ου ομίλου του Europa League, η Ρούμπιν Καζάν περνούσε με άνεση και στιλ από την έδρα της Σάμροκ Ρόβερς, επικρατώντας με σκορ 3-0 μέσα στην έδρα των Ιρλανδών. 

Όποιος βιάστηκε να «ξεγράψει» την Τότεναμ κατάλαβε από τα πρώτα κιόλας λεπτά πως οι «άβγαλτοι» -ως επί το πλείστον- παίκτες που συνέθεταν την ενδεκάδα των Άγγλων δεν θα αποτελούσαν εύκολο «θήραμα». Τα «φυντάνια» του Ρέντναπ (που κράτησε τα «βαριά χαρτιά» των «σπιρουνιών» στο Νησί) ούτε εύκολα θα «λύγιζαν» στην «φλεγόμενη» Τούμπα, ενώ σίγουρα δεν θα έπεφταν αμαχητί.

Ναι μεν η διαφορά παραστάσεων ήταν εμφανής, αλλά τα τρεξίματα των αντιπάλων του ΠΑΟΚ (που είχαν κλείσει όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Κουντιτσίνι) και ο έκδηλος ενθουσιασμός τους, διαμόρφωσε ένα αν μη τι άλλο ισορροπημένο σκηνικό.

Κάτι που αποτυπώθηκε στην εικόνα του αγώνα και κατ’ επέκταση στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες. Εκείνο που διέφερε ήταν η στάση του διαιτητή σε δυο θεωρητικά ίδιες περιπτώσεις. Ο Κέιν ανατράπηκε από τον Κοντρέρας μέσα στην περιοχή, αλλά ο Σέρβος Μίλοραντ Μάζιτς δεν υπέδειξε την παράβαση, ενώ στην αμέσως φάση με πρωταγωνιστές τούτη τη φορά τους Αθανασιάδη-Κουντιτσίνι καταλόγισε σωστά πέναλτι υπέρ του «Δικεφάλου».

Ο Λίνο σκόραρε από την άσπρη βούλα, ωστόσο τα έκανε και πάλι «μαντάρα», δίνοντας επανάληψη με τον Βραζιλιάνο μετά τις προσωρινές χαρές και τα πανηγύρια να επανέρχεται στα 11 μέτρα, αλλά να μην έχει την ίδια ψυχραιμία.

Όταν βρήκε ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο, δεν ήταν λίγες οι φορές που «επισκέφθηκε» απειλητικά την περιοχή της Τότεναμ, πάντα όμως το αποτέλεσμα τον άφηνε με πικρή γεύση. Η αγωνία κορυφωνόταν, η πίεση αυξανόταν, ο χρόνος των καθυστερήσεων «κυλούσε», ο Βιεϊρίνια (με χαμένο τετ-α-τετ) και ο Ίβιτς (με κεφαλιά που προσέκρουσε στο δοκάρι) πήγαν να το πάρουν πάνω τους, αλλά τζίφος...

Live: ΠΑΟΚ-Τότεναμ 0-0 (Τελικό)

Ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Τότεναμ (0-0) στην Τούμπα για την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League.

Με πολλές αλλαγές παρατάχθηκαν οι Άγγλοι, ωστόσο ο «Δικέφαλος» (που έχασε πέναλτι και είχε δοκάρι) δεν βρήκε τον τρόπο να διασπάσει την άμυνά τους.

H ιστορία του ΠΑΟΚ


1926 - 1945 H IΔΡΥΣΗ (Τα πρώτα χρόνια)
Οι πρόσφυγες από την Ανατ. Θράκη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την συνθήκη ανταλαγής πληθυσμών το 1923, βρήκαν την ζεστασιά στην αγκαλιά της φτωχομάνας Θεσσαλονίκης. Ανάμεσά τους πολλοί Κωνσταντινουπολίτες που ήθελαν να κρατήσουν στη νέα τους πατρίδα ζωντανή την παράδοση, την βυζαντινή καταγωγή, την ελπίδα και την προσδοκία. Στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, στην ωραιότατη συνοικία του Πέρα, εκεί που άκμαζε η Ρωμιοσύνη από το 1875 είχαν δημιουργήσει το αθλητικό και πολιτιστικό σωματείο ΕΡΜΗΣ, που ήδη υποχρεώθηκαν να μετονομάσουν σε ΠΕΡΑ ΚΛΑΜΠ, για να συνεχίσουν την διατήρηση της προγονικής κληρονομιάς.

Η ενδεκάδα των Πρωταθλητών Θεσσαλονίκης 1936-1937. Από αριστερά όρθιοι: Κυρ. Μποστατζόγλου, Απ. Κοντόπουλος, Αρ. Ιωαννίδης, Κ. Καλογιάννης, Π. Βαφειάδης. Καθιστοί: Πανίδης, Αναστασιάδης, Ν. Σωτηριάδης (τερματοφύλακας), Κοσμίδης, Μοσχίδης, Βασιλειάδης.



Στην Θεσσαλονίκη δημιουργούν ποδοσφαιρική ομάδα κάτω από την στέγη της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και εν συνεχεία τον Δεκέμβριο του 1925 αθλητικό σύλλογο, την ΑΕΚ. Στις τάξεις της όμως, σύντομα εμφανίσθηκαν δύο παρατάξεις με έντονες μεταξύ τους διαφορές. Τελικά η μία παράταξη απεχώρησε και προχώρησε στην ίδρυση του ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ. Στις 5 Απριλίου 1926 έγινε η ιδρυτική γενική συνέλευση, 34 μέλη υπέγραψαν το καταστατικό και εξέλεξαν διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Το καταστατικό εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 822 απόφαση την 20η Απριλίου 1926 από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Χρώματα του ΠΑΟΚ το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική ιστορία των χαμένων πατρίδων και το αισιόδοξο άσπρο για να εκφράζει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έμβλημα στην αρχή το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο και από το 1929, μετά τη συγχώνευση - απορρόφηση της ΑΕΚ ο Δικέφαλος Αετός με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν το ένα την Δύση και το άλλο την Ανατολή, αλλά με κλειστά τα φτερά ως πένθος για τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες. Έτσι δημιουργήθηκε πριν από 80 χρόνια ο ΠΑΟΚ με οράματα και φιλόδοξους στόχους. Απ” όλους τους προσφυγικούς συλλόγους που δημιουργήθηκαν στην πόλη, ήταν το πεπρωμένο ο σύλλογος αυτός να καταλάβει κυρίαρχη θέση από την πρώτη μέρα στην αθλητική, πολιτιστική και πολιτική ζωή του τόπου. Η ποδοσφαιρική ομάδα κατέχει από την αρχή κυρίαρχη θέση. Πολύ γρήγορα ενσάρκωσε τους πόθους πολλών, όχι μόνο των προσφύγων. Μόλις το 1927 ακούγεται το πρώτο τραγούδι:






‘Είμαστε εμείς της Πόλης
τα παιδιά τα παινεμένα
που παίζουμε την μπάλα ξακουσμένα
Έχουμε εμείς περίσσια χάρη
που δεν την έχει ομάς καμμία άλλη...’




Το 1928 έρχεται από την Κωνσταντινούπολη και το Πέρα Κλαμπ ο Ραϋμόν Ετιέν, ο πρώτος ξένος ποδοσφαιριστής και υπογράφεται το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του συλλόγου. Τρία χρόνια μετά, τον ΠΑΟΚ αναλαμβάνει για πρώτη φορά ξένος τεχνικός. Ήταν ο Γερμανός Ροδόλφος Γκάσνερ. Το 1932 βρίσκει στέγη στο Συντριβάνι, όπου γίνεται το γήπεδο με εθελοντική εργασία των φιλάθλων και το 1937 κατακτά το πρωτάθλημα της πόλης. Το 1939 φθάνει για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου. Η κήρυξη του πολέμου τερματίζει κάθε αθλητική δραστηριότητα και διαλύει μια ομάδα που ήταν έτοιμη να πετάξει πολύ ψηλά. 


Αυτή είναι
η πρώτη σφραγίδα
του ΠΑΟΚ (1926-1929).
Φαίνεται καθαρά
το πέταλο
με το τετράφυλλο
τριφύλλι.


1945 - 1959 H ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ 

Ο Γιώργος Μουρατίδης με τέσσερα γκολ έβαλε την δική του σφραγίδα στην μεγάλη ανατροπή του 0-2 σε 4-2 εναντίον του ΑΡΗ στις 12 Φεβρουαρίου για το Κύπελλο Ελλάδος.


Τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, ο ΠΑΟΚ, ώριμος πια, ξεκινά μια νέα μη αναστρέψιμη πορεία. Μια πορεία που οδηγεί στην καταξίωση. Την απόλυτη και οριστική κυριαρχία στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια εποχή που δημιουργεί θρύλους, παραδόσεις και οπαδούς. Τα χρόνια της “χρυσής εποχής” μένουν ανεξίτηλα γραμμένα στην ιστορία της ομάδας και έντονα χαραγμένα στις μνήμες των φιλάθλων. Από το 1948 μέχρι το 1957 ο ΠΑΟΚ κατακτά άλλα έξι πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Θεσσαλονίκης που κατακτά το τριετές επαμειβόμενο Κύπελλο του Δήμου! Από την μεγάλη εκείνη ομάδα της ‘χρυσής εποχής’ αν και ξεχώριζε ιδιαίτερα ήταν η επιθετική τριπλέτα, όπου το ταλέντο περίσευε και τα προσόντα των Γιεντζή, Κουϊρουκίδη, Παπαδάκη δημιούργησαν ανεπανάληπτα επιθετικά δεδομένα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Την εποχή αυτή εξέχουσα θέση έχουν τα θρυλικά τσικό του Βίλλυ, του Αυστριακού προπονητή Βίλλυ Σβέτσικ. Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα αυτών των φυτωρίων ήταν ο Λέανδρος Συμεωνίδης που αναδείχθηκε σ” έναν από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του “50 και του “60, αγαπημένο παιδί της κερκίδας με την ταχύτητα και τις περίτεχνες τρίπλες του. Από τα τσικό ξεπήδησαν ταλαντούχοι παίκτες και από την τελευταία φουρνιά έλαμψε το πιο λαμπρό αστέρι, ο Γιώργος Κούδας. 

H ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΟΥΜΠΑ 

Η απόφαση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να απαλλοτρίωση το γήπεδο στο Συντριβάνι ξεσπιτώνει τον ΠΑΟΚ. Η δραστήρια διοίκησή του οραματίζεται την κατασκευή ενός σταδίου και αγοράζει 30 στρέμματα στην προσφυγική συνοικία της Τούμπας. Με χρήματα και προσωπική εργασία των χιλιάδων οπαδών του γρήγορα γίνονται με κάθε επισημότητα στις 6 Σεπτεμβρίου 1959 τα εγκαίνια. Από τότε και μετά η Τούμπα είναι ένα διαρκές εργοτάξιο. Από τα 14.050 εισιτήρια του πρώτου sold out (20/9/1959 ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) έφθασε τα 33.758 εισιτήρια πάλι με Ολυμπιακό (21/9/1969) και επιτυγχάνει το απόλυτο ρεκόρ 45.252 εισιτήρια στον αγώνα πρωταθλήματος με την ΑΕΚ στις 19/12/1976.
Η θρυλική Τούμπα γίνεται μοναδική έδρα και το χόρτο της πατούν ιερά τέρατα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Κρόιφ και ο Μαραντόνα, παίζουν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Μίλαν, η Μπάγερν, η Λιόν, η Άρσεναλ και εθνικές ομάδες αντίπαλοι του Δικεφάλου. Η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ σε αγώνες για να τιμήσουν τον Κούλη Αποστολίδη και τον Σταύρο Σαράφη και την Εθνική Γιουγκοσλαβίας για τον Γιώργο Κούδα.
Η Τούμπα προκαλεί το δέος με την εκρηκτική ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα και μοναδικά σε εφευρετικότητα συνθήματα των οργανωμένων κερκίδων και χαρακτηρίζεται ναός του ποδοσφαίρου. 

1959 - 1979
H ΑΠΟΘΕΩΣΗ 


Τέσσερις άσοι του ΠΑΟΚ και βασικά στελέχη
της Εθνικής Ελλάδας. Από αριστερά:
Σταύρος Σαράφης, Χρήστος Τερζανίδης,
Γιώργος Κούδας και Κώστας Ιωσηφίδης.



Η περίοδος που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αναδιοργανώνεται με την καθιέρωση της Εθνικής ερασιτεχνικής κατηγορίας, είναι η πιο σημαντική στην 80χρονη ιστορία του ΠΑΟΚ. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 ο ΠΑΟΚ κτίζει την εικόνα του μεγάλου συλλόγου. Ορθώνει ηθικό ανάστημα, κρατά για πάντα τον Γιώργο Κούδα, το μεγαλύτερο ταλέντο που ανέδειξε η Μακεδονία και ξεκινά η μακροχρόνια βεντέτα με τον Ολυμπιακό. Με ηγέτη τον “Μεγαλέξανδρο” του ποδοσφαίρου, δημιουργεί την ομάδα μοντέλο που αποθεώνεται στους αγωνιστικούς χώρους, αποκτά τον σεβασμό των αντιπάλων, εξαπλώνει την φήμη του και πολλαπλασιάζει τους οπαδούς του. Είναι η εποχή των μεγάλων ποδοσφαιρικών ινδαλμάτων, που εξακολουθούν και σήμερα να προσφέρουν ως οι βετεράνοι του συλλόγου. Και επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαία, είναι η εποχή που έρχονται στον σύλλογο σπουδαίοι προπονητές, όπως ο Λες Σάνον και ο Γκιούλα Λόραντ, είναι η εποχή που οι παράγοντες και οι οπαδοί ξέρουν μόνο να προσφέρουν, είναι η εποχή της διοικητικής κυριαρχίας ενός πολύ μεγάλου παράγοντα, του Γιώργου Παντελάκη.



18/04/1973, νυχτερινός αγώνας Κυπέλλου, ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός 2-0. Ο Άνθιμος Καψής ανακόπτει με τα χέρια το Γιώργο Κούδα σε μία θεαματική επέλαση του «Μεγαλέξανδρου» προς την εστία του Παναθηναϊκού. Μία φωτογραφία που έμεινε αξέχαστη, χάρη στο φωτογραφικό φακό του Μιχάλη Παππού.


Τα επιτεύγματα αξεπέραστα. Μέσα σε μια δεκαετία παίζει σε επτά τελικούς Κυπέλλου Ελλάδος, κατακτά δύο τίτλους και ένα πρωτάθλημα. Το ασπρόμαυρο έπος γράφτηκε μέσα στα γήπεδα. Και άξιζε πολλούς περισσότερους τίτλους.

1979 - 2005 H ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

Το 1979 καθιερώνεται το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες διαχωρίζονται από τα ερασιτεχνικά σωματεία και δημιουργούνται οι Π.Α.Ε. Αποκτούν ποσοστά από το ΠΡΟ-ΠΟ αλλά και μεγαλομετόχους. Η τηλεόραση είναι η νέα πηγή εσόδων. Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να είναι σπουδαία ομάδα και κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1985. Οι οπαδοί του ζουν αξέχαστες στιγμές σε ευρωπαϊκούς αγώνες και στην χαραυγή του 21ου αιώνα γεύονται την χαρά της κατάκτησης δύο ακόμη κυπέλλων Ελλάδος, αλλά τα περισσότερα χρόνια ζουν κάθε μορφής αδικία. Είναι τα χρόνια των αγώνων, των διαμαρτυριών, των μεγάλων συλλαλητηρίων, που κάποιες φορές φέρνουν και αποτελέσματα. Οι οπαδοί ζουν αλησμόνητες βραδιές, όπως το Έπος του Χάιμπουρι, αλλά και τραγικές στιγμές όταν θρηνούν θύματα στην τραγωδία των Τεμπών.

1972 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ
Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972 / Στάδιο Καραϊσκάκη / ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2 - 1 

Έξαλλοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου Ελλάδας. Ο αρχηγός το σηκώνει θριαμβευτικά. Διακρίνονται ακόμη Γούναρης και Παπαδόπουλος.

Το άστρο του Κούδα έλαμπε εκείνη τη βραδυά και με δύο δικά του γκολ στο 2” και στο 88” ο Δικέφαλος κατέκτησε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο της ιστορίας του. Με κόντρα την διαιτησία του Μίχα που ακύρωσε το καθαρότατο και αριστουργηματικό τέρμα που πέτυχε στο 79” ο Μαντζουράκης, νίκησε καθαρά τον Παναθηναϊκό, που κυνηγούσε το νταμπλ με 2-1. Το γκολ της ομάδας του Φέρεντς Πούσκας πέτυχε στο τελευταίο λεπτό ο Παπαδημητρίου.
Ο Λες Σάνον παρέταξε την ομάδα με τους Χατζηιωάννου, Γούναρη, Φουντουκίδη, Ιωσηφίδη, Παπαδόπουλο, Μπέλλη, Ασλανίδη (75” Μαντζουράκη), Σαράφη (60” Λάζο), Αποστολίδη, Κούδα και Τερζανίδη.
Το ίδιο βράδυ οι ποδοσφαιριστές γλέντησαν την μεγάλη επιτυχία σε νυχτερινό κέντρο όπου μεσουρανούσε ο μεγάλος τραγουδιστής, αλλά και Παοκτσής, Στράτος Διονυσίου. Και την επομένη ένα ατελείωτο πλήθος τους περίμενε στη Θεσσαλονίκη για να τους αποθεώσει. Από το αεροδρόμιο, τον Φοίνικα, την Βασ. Όλγας μέχρι τα γραφεία ο κόσμος γέμισε τους δρόμους. 

Ο ΠΑΟΚ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ
ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1974
Κυριακή 16 Ιουνίου 1974
Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΟΚ 2 - 2
(3 - 4 πέναλτι)


Ήταν η σειρά του Ολυμπιακού, που κυνηγούσε το νταμπλ να χάσει το κύπελλο από την μεγάλη ομάδα του Λες Σάνον. Σ’ έναν από τους καλύτερους τελικούς που έγιναν ποτέ, χρειάστηκε παράταση και πέναλτι για να αναδειχθεί ο κυπελλούχος. Προηγήθηκε ο Ολυμπιακός με γκολ του Υβ Τριαντάφυλλου στο 20”, ο Ιωσηφίδης στο 44” σημάδεψε το δοκάρι και ισοφάρισε ο Παρίδης στο 52”. Ο Γιάννης Στέφας με φοβερή απόκρουση σε πέναλτι του Καραβίτη στο 66” έσωσε τον ΠΑΟΚ, που προηγήθηκε στο 73” με πέναλτι που κέρδισε ο Παρίδης και κτύπησε εύστοχα ο Ασλανίδης. Τελικά ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 82” σε 2 - 2 με κεφαλιά του Κρητικόπουλου. Μετά την παράταση ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι (4 - 3). Η σειρά των πέναλτι: Παπαδημητρίου 1 - 0, Σαράφης 1 - 1, Πουπάκης άουτ, Παρίδης 1 - 2, Περσίδης άουτ, Κούδας απεκρούσθη, Γκλέζος 2 - 2, Αναστασιάδης 2 - 3, Σιώκος 3 - 3, Αποστολίδης 3 - 4.
Διαιτητής του αγώνα ο άριστος Ελβετός Χούνγκερμπίλερ και ο Κυπελλούχος ΠΑΟΚ έπαιξε με τους Στέφα, Γούναρη, Τσιλιγκιρίδη, Ιωσηφίδη, Πέλλιο, Τερζανίδη (113” Φουντουκίδη), Παρίδη, Σαράφη, Αποστολίδη, Κούδα, Ασλανίδη (95” Αναστασιάδη).

1976 ΠΑΝΑΞΙΑ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Μία αναμνηστική φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας που κέρδισε το πρώτο Πρωτάθλημα. Από αριστερά όρθιοι: Πετρίδης (έφορος), Μπέλλης (βοηθός προπονητή), Παντελίδης, Μουρατίδης, Παναγιωτίδης, Καπουσούζης, Φουντουκίδης, Πέλλιος, Γκουερίνο, Ορφανός, Μηλίνης, Λόραντ (προπονητής), Καλαφάτης, (γενικός αρχηγός). Καθιστοί: Βασιακώστας (φυσικοθεραπευτής), Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κερμανίδης, Φουρτούλα, Σαράφης, Γούναρης, Αποστολίδης, Κούδας, Αγριογιάννης (μασέρ) και Καραφουλίδης (διερμηνέας).


Ομάδα μοντέλο, με ρεαλιστή προπονητή τον Γκιούλα Λόραντ, στιβαρή και σοβαρή διοίκηση και φιλάθλους φλογερούς συμπαραστάτες, δημιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο τίτλος έγινε ορατός στις 4 Ιανουαρίου 1976 όταν ο Δικέφαλος μέσα στο Καραϊσκάκη έκανε ποδαρικό διασύροντας τον Ολυμπιακό με το αλησμόνητο 4 - 0.
Σφραγίστηκε ουσιαστικά την 27η αγωνιστική (2/5/76) στην κατάμεστη Τούμπα με αντίπαλο την μοναδική απομένουσα διεκδικήτρια του τίτλου ομάδα της ΑΕΚ. Στο 18” το πέναλτι του Σαράφη απέκρουσε ο Σιδηρόπουλος. Ο αγώνας τελείωνε, το 0 - 0 που έδινε παράταση στην αγωνία παρέμενε. Αλλά στο 88” ο Νέτο Γκουερίνο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους φιλάθλους στον έβδομο ουρανό. Ενώ ο ίδιος σκαρφάλωνε στα κάγκελα, το γήπεδο πήρε φωτιά.
Με τον αρχηγό Γιώργο Κούδα πρώτο σκόρερ με 14 γκολ και 25 συμμετοχές και τον Σταύρο Σαράφη δεύτερο σκόρερ με 11 γκολ σε 24 συμμετοχές, έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομάτους: Νέτο Γκουερίνο (30 συμμετοχές - 11 γκολ). Αναντικατάστατοι με 30 συμμετοχές και οι Φιλώτας Πέλλιος και Μλάντεν Φούρτουλα (Ο Σάκης Παντελίδης ήταν μόνιμμα αναπληρωματικός στον πάγκο...). Από 29 συμμετοχές είχαν οι Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης (5 γκολ), 28 οι Παναγιώτης Κερμανίδης (5 γκολ), Άγγελος Αναστασιάδης (9 γκολ), 25 ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης, 24 ο Χρήστος Τερζανίδης (2 γκολ), 11 ο Αχιλλέας Ασλανίδης και 8 ο πρωτοεμφανιζόμενος Κώστας Ορφανός (1 γκολ). Έπαιξαν ακόμη σε 5 αγώνες ο Βασίλης Βούλγαρης, σε έναν ο Θέμης Καπουσούζης και σ” άλλον έναν (75” στο Αγρίνιο) ο μεγάλος Δημήτρης Παρίδης. 

1985 ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Νάτοι, νάτοι, οι πρωταθλητές...

Με την κεφαλιά ψαράκι στο 80” του Ράντε Πάπριτσα και το 1 - 0 επί του Παναθηναϊκού μέσα στο ΟΑΚΑ, την τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου πήρε το... μισό πρωτάθλημα. Το άλλο μισό το πήρε με το 0 - 0 μέσα στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο τυπικά την προτελευταία Κυριακή. Και οι Παοκτσήδες που κατέκλησαν το αεροδρόμιο, έστησαν γιορτή την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα όπου αποθέωσαν τους Πρωταθλητές. Όταν ο αρχηγός Κώστας Ιωσηφίδης (17 συμμετοχές) που κέρδισε και τα δύο πρωταθλήματα σήκωσε ψηλά το Κύπελλο, η Τούμπα παραληρούσε. Με προπονητή τον Αυστριακό Βάλτερ Σκότσικ, πρώτοι με 29 συμμετοχές ήταν ο Γιώργος Σκαρτάδος (11 γκολ) και ο Ράντε Πάπριτσα (6 γκολ). Με 28 συμμετοχές ο Ιβάν Γιούρισιτς, με 27 ο Νίκος Αλαβάντας (1 γκολ) και ο Χρήστος Δημόπουλος (πρώτος σκόρερ με 12 γκολ), με 25 ο Βασίλης Βασιλάκος (1 γκολ), με 24 οι Χάρης Μπανιώτης (2 γκολ), Θωμάς Σίγκας (3 γκολ), Απόστολος Τσουρέλας και ο τερματοφύλακας Παναγιώτης Παντέλης. Στα υπόλοιπα 6 παιχνίδια, αλλά και σε 2 ως αλλαγή με 8 συμμετοχές ο Λάκης Στεργιούδας. Με 19 συμμετοχές ο Γιάννης Δαμανάκης (2 γκολ), με 18 ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης (2 γκολ), με 17 ο Γιώργος Κωστίκος (8 γκολ) και ο Άρης Καρασαββίδης (4 γκολ), με 7 ο Μιχάλης Ιορδανίδης, με 6 ο Νίκος Λιάκος (1 γκολ) και ο Σωτήρης Μαυρομάτης, με 4 ο Χαρ. Σπανοσωτηρόπουλος και ο Κώστας Μαλιούφας. Τέλος στους 2 πρώτους αγώνες έπαιξε και ο Γιάννης Ψαρράς που τραυματίστηκε κι έχασε όλη την χρονιά.

2001 ΕΦΕΡΑΝ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ
Σάββατο 12 Μαΐου 2001 / Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας
ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4 - 2

Ασταμάτητος ο ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, κόντρα στα προγνωστικά, με διαιτητή τον Κασναφέρη και αντίπαλο τον Ολυμπιακό, με μαγικά χαρτάκια τα 6.500 εισιτήρια και τα καραβάνια των οπαδών που τον συνόδεψαν στην Αθήνα, κέρδισε με συνοπτικές διαδικασίες και σκορ 4 - 2 το τρίτο του Κύπελλο Ελλάδος.
Στο 4” μόλις το 1 - 0 με ξερό σουτ έξω από την περιοχή του Εγκωμίτη, το 2 - 0 στο 32’ με τον Β. Μπορμπόκη και το 3 - 0 με τον Γ.Χ. Γεωργιάδη δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του β” ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός μείωσε στο 78” με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς και ο Ναλιτζής στο 85” έγραψε το 4 - 1. Στο 92” και από εμφανή θέση οφ-σάιντ ο Χούτος μείωσε στο 4 - 2.
Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους Κόβιτς, Μπορμπόκη, Βενετίδη, Κατσιαμπή, Αμπονσά (46” Κουλακιώτη), Ουντέζε, Γεωργιάδη (78” Ναλιτζή), Εγκωμίτη, Οκκά (89’ Σπάσιτς), Καφέ, Π. Κωνσταντινίδη. Την επομένη στο αεροδρόμιο στήθηκε ανεπανάληπτη φιέστα, ενώ δεκάδες χιλιάδες αποθέωσαν τους θριαμβευτές όταν με το Κύπελλο ανέβηκαν στην κορυφή του Λευκού Πύργου

ΤΟ 4ο ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑ
Σάββατο 17 Μαΐου 2003 / Γήπεδο Τούμπας ΠΑΟΚ - ΑΡΗΣ 1 - 0


Μέσα στο σπίτι του πανηγύρισε την κατάκτηση του 4ου Κυπέλλου Ελλάδος (με 16 συμμετοχές σε τελικούς) παίρνοντας συγχρόνως ρεβάνς από τον Άρη μετά από 33 χρόνια. Ήταν η βραδυά του Γ.Χ. Γεωργιάδη που στο 25” πέτυχε το νικητήριο τέρμα (1 - 0). Ήταν η βραδυά που οι οπαδοί του ΠΑΟΚ λάνσαραν το ‘Σήκωσέ το... δεν μπορώ να περιμένω’ που έγινε σουξέ ένα χρόνο αργότερα στους αγώνες της Εθνικής στην Πορτογαλλία.
Ο προπονητής του Δικεφάλου, Άγγελος Αναστασιάδης, χρησιμοποίησε στον τελικό τους Τοχούρογλου, Εγκωμίτη, Κουτσόπουλο, Κούτση (71” Χασιώτη), Αμονσά (81” Νάστο), Μάρκο, Κουκέλκα, Καφέ, Γεωργιάδη, Οκκά, Γιασεμάκη (75” Σπάσιτς).
Για να φθάσει στον τελικό ο ΠΑΟΚ απέκλεισε στα προημιτελικά τον Ολυμπιακό και στα ημιτελικά την ΑΕΚ.
Το γλέντι που ακολούθησε μετά την απονομή στη φλεγόμενη Τούμπα ήταν ασπρόμαυρο σ” όλους τους δρόμους της φωταγωγημένης πόλης και σε μια φιέστα χωρίς προηγούμενο στον Λευκό Πύργο. 

Ο ΠΑΟΚ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ο θεσμός του Κυπέλλου Πόλεων Διεθνών Εκθέσεων ήταν μια όαση για τη Θεσσαλονίκη, που συμμετείχε με την καλύτερη ομάδα της. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1965 ο ΠΑΟΚ έκανε την παρθενική του εμφάνιση σε επίσημο αγώνα ενός Ευρωπαϊκού θεσμού. Και γιορτάσθηκε με νίκη (2 - 1) επί της αυστριακής Βινερ Σπορτ Κλουμπ. Το πρώτο γκολ πέτυχε το νέο μεγάλο αστέρι, ο Γιώργος Κούδας!
Ο ΠΑΟΚ στην Ευρώπη είχε 28 συμμετοχές (1 στο Champions League, 2 στο πρωταθλητριών, 16 στο ΟΥΕΦΑ, 6 στο Κυπελλούχων και 3 στο Διεθνών Εκθέσεων). Σε 94 συνολικά αγώνες πέτυχε 33 νίκες, έφερε 23 ισοπαλίες και έχασε 38 φορές. Πέτυχε 124 τέρματα και δέχθηκε 142.
Στατιστικά πρώτος σε παρουσίες προπονητής ο Άγγελος Αναστασιάδης (20 αγώνες), ποδοσφαιριστής ο Γιώργος Κούδας (33 αγώνες) και σκόρερ ο Γιασουμί Γιασεμάκης (9 γκολ).



Paok-Tottenham Toumba Arena


Ακόμα και διακοπή λόγω λέιζερ.........

Ο εκ των υπευθύνων επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Σταύρος Σουντουλίδης, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Libero 107,4», τονίζοντας τους κίνδυνους που υπάρχουν στο σημερινό παιχνίδι, ενώ έκανε γνωστό ότι οι οπαδοί της Τότεναμ θα είναι… 238.
Για το αν έχουν απομείνει εισιτήρια: «Μόνο για τη θύρα 1 που είναι και τα πιο ακριβά μεμονωμένα. Εχουν απομείνει ελάχιστα. Υπήρχαν το πρωί κα κάποια για τη θύρα 3 αλλά και αυτά έχουν εξαντληθεί. Μόνο στη θύρα 1 υπάρχουν λίγα και ακριβά, αλλά νομίζω ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα τελειώσουν και αυτά για να δει κάποιος μία γιορτή για τον ΠΑΟΚ και την πόλη. Μπορεί η Τότεναμ να έρχεται με πολλές αλλαγές αλλά είναι μία γιορτή».

Για το τι πρέπει να προσέξει ο κόσμος: «Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κάθε φίλαθλος του ΠΑΟΚ που θα βρεθεί στην Τούμπα, είναι ότι ο ΠΑΟΚ είναι υπότροπος σε χρήση λέιζερ. Ναι μεν πέρσι οι φίλαθλοι έδειξαν εξαιρετική συμπεριφορά, αλλά είναι της μόδας αυτό με τα λέιζερ. Είναι υπότροπος γιατί κάποιοι ανόητοι παίζουν με τα λέιζερ. Δεν προσφέρει τίποτα. Ο πυρσός και το βεγγαλικό προσφέρει κάτι ζωντανό στο ξεκίνημα, ενώ η χρήση λέιζερ απολύτως τίποτα. Ο Ρουμάνος παρατηρητής μας επισήμανε πόσο κρίμα είναι να γίνει κάτι και να μην παίζουμε με κόσμο στους ομίλους. Αν παρατηρηθεί το φαινόμενο με τα λέιζερ μπορεί να φτάσει ακόμα και στη διακοπή του αγώνα. Εχει ενημερωθεί και ο Σέρβος διαιτητής. Υπάρχει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμπεριφορά των παικτών. Σήμερα επισημάνθηκαν αυτά στην καθιερωμένη σύσκεψη. Ηταν σύντομη αλλά περιεκτική. Μπορεί χθες κάποιοι να έλεγαν για υπεροψία από την Τότεναμ, αλλά σήμερα στη σύσκεψη βρέθηκαν 12 άτομα από τους Αγγλους

Προέκυψε και ο τελικός αριθμός των Αγγλων που είναι πολύ μικρός. 238 Αγγλοι φίλαθλοι έχουν πάρει επίσημα εισιτήριο από την Τότεναμ. Εχουν ταυτοποιηθεί με φωτογραφίες, ταυτότητα και το ποινικό τους μητρώο. Θα είναι άλλοι 39 άτομα στη θύρα 2 που αποτελούν τους χορηγούς και άλλα 8 μέλη της διοίκησης που θα είναι στον τέταρτο όροφο».

Για το λόγο που θα βρεθούν λίγοι Αγγλοι στο γήπεδο: «Υπήρχε μία διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των εταιριών για τους φίλους της Τότεναμ και για αυτό ήρθαν λιγότεροι. Για αυτόν που ήθελε να έρθει με την αποστολή της Τότεναμ θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου 900 ευρώ. Για αυτόν το λόγο θα είναι πολύ λιγότεροι».

Για τα μέτρα τάξης: «Λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει σολντ άουτ, θα πρέπει να έρθουν στο γήπεδο αρκετά νωρίτερα. Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 17.30. Ο κάθε γονιός δεν πρέπει να φέρει το παιδί του μαζί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να καθίσουν με τόσο πολύ κόσμο. Θα ταλαιπωρηθούν. Θα υπάρχουν και κενά διαζώματα. Ο γονιός ΠΑΟΚτσης δεν πρέπει να πάρει το παιδί του σήμερα στην Τούμπα. Αν δεν είναι κάτοχος εισιτηρίου το παιδί δε μπορεί να μπει στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστεί με τη ριγέ φανέλα σήμερα και μωβ εμφάνιση θα φορέσει η Τότεναμ. Επίσης αν βρεθούν πανό από άλλες ελληνικές ομάδες, θα κατασχεθούν και θα μπουν στο γήπεδο».

Να εκμεταλλευτεί έδρα και απουσίες

Οι Λονδρέζοι έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη με αρκετές απουσίες, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι, με σκοπό να ξεκινήσουν τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις με το δεξί.  
ΠΑΟΚ
Ο προπονητής του «Δικεφάλου του Βορρά», Λάζλο Μπόλονι, αναμένεται να κάνει μερικές αλλαγές στο σχήμα που θα παρατάξει στον αγώνα, σε σχέση μ’ εκείνο του Παγκρητίου κόντρα στον Εργοτέλη.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ρουμάνος τεχνικός σκέφτεται να τοποθετήσει κάτω από τα δοκάρια τον Κρέσιτς, στα δεξιά τον Ετό, αριστερά τον Λίνο, με κεντρικό αμυντικό δίδυμο τους Μαλεζά και Κοντρέρας. Στο κέντρο της μεσαίας γραμμής αναμένεται να παίξουν οι Φωτάκης και Γκαρσία, έχοντας στα πλάγια τον Ρομπέρ και τον Βιεϊρίνια. Τον ρόλο του επιτελικού θα έχει ο Ίβιτς, ενώ μοναδικός προωθημένος θα είναι ο Αθανασιάδης. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Χαλκιάς, Μπαλάφας, Σαλπιγγίδης, Σνάουτσνερ, Τσουκαλάς, Αρίας και Παπάζογλου. Εκτός έμειναν ο Λαζάρ και ο Τσίριλο.  
ΤΟΤΕΝΑΜ
Εκτός από τους Θεσσαλονικείς και τα «σπιρούνια» θα παραταχθούν με αρκετές αλλαγές σε σχέση με την ομάδα που παρέταξε κόντρα στη Γουλβς. Πιο συγκεκριμένα, στο Λονδίνο έμειναν 10 παίκτες, οι : Φρίντελ (δεν έχει δηλωθεί καν στην ευρωπαϊκή λίστα), Μπέιλ, Κινγκ, Ασού-Εκότο, Πάρκερ, Μόντριτς, Κράνιτσαρ, Αντεμπαγιόρ, Ντεφό και Φαν Ντερ Φάαρτ.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Χάρι Ρέντναπ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους εξής έντεκα: Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Κουντιτσίνι. Την αμυντική τετράδα θα αποτελέσουν οι Γουόκερ, Τσόρλουκα, Καμπούλ και Τόουνσεντ. Στο κέντρο θα αγωνιστούν ο Λίβερμορ και ο Σάντρο, ο οποίος θα έχει στα πλάγια τον Ρόουζ και τον Φάλκε. Το επιθετικό δίδυμο θα αποτελέσουν ο Ντος Σάντος και ο Παβλιουτσένκο.
Την αποστολή συμπληρώνουν οι Γκόμες, Μπασόνγκ, Κινγκ, Κέιν, Κάρολ, Νίκολσον, Φρέντερικς.

ΠΑΟΚ, θυμήσου!..................

Την Τότεναμ του Χάρι Ρέντναπ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα του Γιουρόπα Λιγκ ο «Δικέφαλος του Βορρά» το βράδυ της Πέμπτης. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που κοντράρεται με σύλλογο από το Νησί με την προϊστορία να είναι  υπέρ του.

ΠΑΟΚ-ΑΡΣΕΝΑΛ 1-0
Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Σεπτεμβρίου του 1997 στην πρεμιέρα της α’ φάσης του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, οι Θεσσαλονικείς υποδέχονται στην κατάμεστη Τούμπα τους «κανονιέρηδες». Οι γηπεδούχοι αποδείχθηκαν κακοί οικοδεσπότες, αφού επικράτησαν των Λονδρέζων με τέρμα του Κώστα Φραντζέσκου στο 61’. Ο Έλληνας άσος είχε εκπληκτική απόδοση καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με το γκολ να είναι απλά η επιβράβευση. Στην ομάδα του ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά ήταν ο τωρινός πρόεδρος του «Δικεφάλου του Βορρά», Θοδωρής Ζαγοράκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος, Ζήσης Βρύζας, όπως επίσης και ο προπονητής των ακαδημιών, Νίκος Κολομπούρδας.
ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
ΠΑΟΚ: Μιχόπουλος, Ζαγοράκης, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας, Ζαφειρίου, Νάγκμπε (Βελλής), Φραντζέσκος, Βρύζας (Καπετανόπουλος), Τουρσουνίδης (Σιδηρόπουλος), Ζουμπούλης.
ΑΡΣΕΝΑΛ::Σίμαν,Ντίξον,Γουίντερμπερν, Άνταμς, Μπουλντ, Πετί, Βιεϊρά, Όβερμαρς(70’ Μπόα Μόρτε), Πάρλορ( 70’ Πλατ), Ανελκά (80’ Ρεχ), Ράιτ