Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Από το Highbury στο Emirates…

Πριν από 14 χρόνια και δύο μήνες ακριβώς (στις 30/09/1997), ο ΠΑΟΚ είχε γράψει ιστορία όταν απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Άρσεναλ στο Χάιμπουρι με το γκολ του Βρύζα και απέκλεισε τους Κανονιέρηδες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.
 Σήμερα ακριβώς 170 μήνες μετά (30/11/2011) ο ΠΑΟΚ φιλοδοξεί να γράψει ξανά ιστορία σε ένα άλλο γήπεδο του Λονδίνου (White Hart Lane) και απέναντι σε μία άλλη ομάδα της βρετανικής πρωτεύουσας (την Τότεναμ).

Το  Χάιμπουρι όμως δεν υπάρχει πια… Το πάτησε ο Βρύζας (στις 30/09/1997) αλλά το πάτησαν και οι εργολάβοι το 2006…

Το γήπεδο είχε μειώσει τη χωρητικότητά του στους 38.000 θεατές και η Άρσεναλ χρειάζονταν μεγαλύτερο για να καλύψει τον κόσμο της.

Έτσι από τον Ιούλιο του 2006 μετακόμισε στο πολυτελέστατο και άκρως εντυπωσιακό «Emirates» που βρίσκεται πολύ κοντά στο Χάιμπουρι και έχει 60.000 θέσεις χωρητικότητα!

Όσο για το Χάιμπουρι; Τα κτίρια στην Ανατολική πλευρά του γηπέδου και στη δυτική, κρίθηκαν διατηρητέα αλλά έγιναν μέσα διαμερίσματα (!) τα οποία εκμεταλλεύεται η Άρσεναλ σε πολύ υψηλές τιμές, χτίστηκαν και κάποια νέα κτίρια στο συγκρότημα που δημιουργήθηκε και ο κυρίως αγωνιστικός χώρος έγινε ένας εξαιρετικός κήπος ο οποίος από κάτω του όμως φιλοξενεί ένα μεγάλο υπόγειο πάρκινγκ!

Η εικόνα του Χάιμπουρι παραμένει εντυπωσιακή απ΄ έξω αλλά και πίσω από τα κτίρια με τον κήπο που έχει πάρει τη θέση του αγωνιστικού χώρου…

Το «Emirates» που βρίσκεται πολύ κοντά στο Χάιμπουρι (10-15 λεπτά περπάτημα) είναι άκρως εντυπωσιακό για την πολυτέλεια που του διακρίνει. Έχει 60.000 θέσεις χωρητικότητα, και διαθέτει περίπου 80 θύρες.

Για να τιμηθεί το Χάιμπουρι από τους ανθρώπους της Άρσεναλ αποφασίστηκε τα γραφεία στο «Emirates» να ονομαστούν «Highbury House», ενώ στην κορυφή του σκέπαστρου του Νοτίου πετάλου έχει κρεμαστεί μία μεγαλύτερη ρέπλικα του ιστορικού ρολογιού που κοσμούσε την ανατολική κερκίδα του Χάιμπουρι…

Το νέο γήπεδο της Άρσενάλ  θα ονομάζεται «Emirates» μέχρι τουλάχιστον το 2021, καθώς η συγκεκριμένη αραβική αεροπορική εταιρία έβαλε χορηγία 100 εκ. λίρες για να δώσει το όνομά της στο γήπεδο για 15 χρόνια (με αρχή το 2006). Μαζί η εταιρία έβαλε χορηγία και στη φανέλα…

Συνολικά το γήπεδο κόστισε πάντως περίπου 400 εκ. λίρες, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ η ΟΥΕΦΑ δεν επιτρέπει να καταγράφεται το στάδιο ως «Emirates»  επειδή η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι μέσα στους επίσημους οδηγούς της! Έτσι στα επίσημα χαρτιά της ΟΥΕΦΑ το γήπεδο είναι καταχωρημένο ως «Arsenal Stadium», το οποίο όμως όνομα ήταν το επίσημο όνομα του Χάιμπουρι!

Το πρώτο επίσημο ματς της Άρσεναλ στην Ευρώπη στο νέο της γήπεδο φιλοξενήθηκε στις 23 Αυγούστου του 2006, όπου κέρδισε με 2-1 την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Σε εκείνη τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ βασικός δεξής μπακ ήταν ο Έτο που από πέρυσι ήρθε στον ΠΑΟΚ και είχε συμπαίκτες του στην κροατική ομάδα τον Τσόρλουκα και τον Μόντριτς, οι οποίοι είναι αντίπαλοι του Δικεφάλου σήμερα στο ματς με την  Τότεναμ!

Χθες το βράδυ (Τρίτη 29/11) η Άρσεναλ έχασε στο γήπεδό της από την Μάντσεστερ Σίτι με 0-1 για το Κάρλινγκ Καπ και το PAOK 24 ήταν και εκεί, αφού λίγες ώρες νωρίτερα είχε επισκεφτεί και το Χάιμπουρι, όπου ο ΠΑΟΚ είχε γράψει (δια ποδός Βρύζα…) τη δική του ιστορία…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου