Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η Τούμπα των ανατροπών!

Η ήττα από την Καλλιθέα με 2-0 στο πρώτο ματς του Κυπέλλου έμπλεξε τον ΠΑΟΚ σε περιπέτειες, σε ό,τι αφορά τη συνέχειά του στη διοργάνωση. Κατά το παρελθόν, πάντως, ο Δικέφαλος έχει ανατρέψει εντός έδρας έξι παιχνίδια, εξασφαλίζοντας ισάριθμες προκρίσεις. Και από αυτές, οι τέσσερις ήταν μετά από εκτός έδρας ήττα με σκορ 2-0.
Η ιστορία των ανατροπών αρχίζει τη σεζόν 1979-80. Για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ είχε κληρωθεί με τον Άρη. Στον πρώτο αγώνα στο Χαριλάου (5 Μαρτίου 1980) οι “κίτρινοι” είχαν νικήσει με 1-0. Στη ρεβάνς της Τούμπας (30 Απριλίου 1980) ο Δικέφαλος πήγε το ματς στην παράταση, χάρη στο γκολ του Σαράφη στο 60΄. Και δέκα λεπτά πριν τη λήξη της ημίωρης παράτασης, ο Βασιλάκος έδωσε τη νίκη-πρόκριση στους γηπεδούχους.
Την τελευταία χρονιά πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ, το 1985, ο Δικέφαλος είχε φθάσει και στον τελικό του κυπέλλου, αφού, προηγουμένως είχε χρειαστεί να κάνει σούπερ ανατροπή στα ημιτελικά απέναντι στον Παναθηναϊκό. Στο πρώτο παιχνίδι, στο ΟΑΚΑ (22 Μαίου 1985), οι “πράσινοι” είχαν νικήσει με 2-0. Τα πράγματα, όμως, εξελίχθηκαν πολύ άσχημα για αυτούς στη ρεβάνς της Τούμπας, που διεξήχθη στις 5 Ιουνίου 1985. Ασφαλώς ήταν τυχεροί οι σαράντα χιλιάδες φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, που είχαν βρεθεί εκείνο το βράδυ στις εξέδρες της Τούμπας. Στο 39΄ ο Θωμάς Σίγγας είχε κάνει το 1-0 με κεφαλιά, το 2-0 ο Κωστίκος στο 43' με ψαλιδάκι, μετά από κόρνερ του Χρήστου Δημόπουλου (σε μία φάση στην οποία ο σκόρερ, όπως έπεσε στον αγωνιστικό χώρο, έχασε τις αισθήσεις του, σταμάτησε η αναπνοή του και ανησύχησε τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ, χωρίς περαιτέρω δυσάρεστες συνέπειες), στο 63' μετά από σέντρα του Δημόπουλου ο Αλεξανδρίδης έκανε με κοντινή κεφαλιά το 3-0, και στο 79' ο Καρασαββίδης διαμόρφωσε το τελικό 4-0, μπαίνοντας κυριολεκτικά με την μπάλα μέσα στα δίχτυα.
Η ομάδα της σεζόν 1990-91 πέτυχε δύο εντός έδρας ανατροπές για τη διοργάνωση του κυπέλλου. Αρχικά εναντίον του Ολυμπιακού και στη συνέχεια κόντρα στην ομάδα της Ξάνθης. Ο ΠΑΟΚ έθεσε νοκ-άουτ στην προημιτελική φάση την ομάδα της Λάρισας, αλλά η πορεία του στη διοργάνωση σταμάτησε στην ημιτελική φάση, όταν αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό.
Συγκεκριμένα τη σεζόν 1990-91 ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε να παίξει με τον Ολυμπιακό μόλις στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης. Στο πρώτο παιχνίδι στο γήπεδο Καραϊσκάκη (5 Δεκεμβρίου 1990) οι “ερυθρόλευκοι” είχαν επικρατήσει με 2-0. Στη ρεβάνς της Τούμπας (9 Ιανουαρίου 1991) ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ με πέναλτι του Καραγεωργίου στο 7΄, διπλασίασε το σκορ στο 43΄ με τον Μπορμπόκη και στο 52΄ ο Χοσάμ Χασάν διαμόρφωσε το τελικό 3-0.
Αμέσως μετά ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την Ξάνθη, γνωρίζοντας την ήττα στο πρώτο παιχνίδι (30 Ιανουαρίου 1991) στην έδρα της θρακικής ομάδας με 2-1. Στη ρεβάνς της Τούμπας (20 Φεβρουαρίου 1991) ο ΠΑΟΚ νίκησε με 2-0 και συνέχισε την πορεία του στο κύπελλο.
Στον δρόμο για τον διπλό τελικό με τον Ολυμπιακό το 1992, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να κάνει δύο ανατροπές στο γήπεδό του. Η πρώτη ήταν εναντίον της Δόξας Δράμας για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Στο πρώτο ματς, στο γήπεδο της Δόξας, στις 18 Μαρτίου 1992, η τοπική ομάδα αιφνιδίασε τον ΠΑΟΚ, νικώντας με σκορ 2-0. Στη ρεβάνς (1 Απριλίου 1992), ωστόσο, ο Δικέφαλος έφθασε με άνεση στην πρόκριση, νικώντας με 4-0, χάρη στα γκολ που πέτυχαν οι Μαγκντί (δύο), Σκαρτάδος και Μπορμπόκης.
Στην ημιτελική φάση ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε ν’ αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Στο πρώτο ματς (15 Απριλίου 1992) της Ν. Φιλαδέλφειας η Ένωση είχε επικρατήσει με σκορ 2-0. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε τη σε βάρος του κατάσταση και προκρίθηκε στον τελικό. Ο Τζούρτζεβιτς στο 16΄ κι ο Αλεξίου στο 57΄ ήταν οι σκόρερ στην κανονική διάρκεια του αγώνα, ενώ το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε στο 104΄ της παράτασης, και πάλι από τον Αλεξίου.
Τώρα στη ρεβάνς με την Καλλιθέα στις 24 Ιανουαρίου ο ΠΑΟΚ καλείται να αξιοποιήσει την εντός έδρας δυναμική του και ν’ ανατρέψει το 2-0 του πρώτου αγώνα με την Καλλιθέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου