Αν θέλετε κάποιοι από εσάs μπορείτε νά μάs στείλετε τα δικά σαs κείμενα στό e-mail:paokfever@yahoo.gr καί εμείs μέ τήν σειρά μαs θά τά αναρτήσουμε…

123

 photo logo_zpsd2cefcfa.gif
.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Όπως με την Τότεναμ…

Το σχήμα που χρησιμοποίησε την Πέμπτη, στο παιχνίδι με την Τότεναμ, θα διαλέξει ο Λάζλο Μπόλονι για τον αποψινό (18:15, Novasports 2 / NovaΣΠΟΡ FM 94,6) αγώνα με τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Στόχος των «ασπρόμαυρων» είναι να επιστρέψουν στα νικηφόρα αποτελέσματα, ύστερα από την ήττα (2-1) από τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο και την ισοπαλία (0-0) με την αγγλική ομάδα στην Τούμπα.

Ο Ρουμάνος προπονητής αναμένεται να βασιστεί στην ομάδα που έπαιξε κόντρα στα «σπιρούνια», όμως με μία διαφορά: στη θέση του τιμωρημένου Ντιέγκο Αρίας θα χρησιμοποιηθεί ο Βλάντας Ίβιτς. Κάτω από τα δοκάρια θα καθίσει ο Κρέσιτς, ο οποίος μπροστά του θα έχεις τους Ετό (δεξί μπακ), Μαλεζά, Κοντρέρας (κεντρικοί αμυντικοί) και Λίνο (αριστερό μπακ).

Στο κέντρο της μεσαίας γραμμής θα αγωνιστούν ο Γκαρσία και ο Φωτάκης, έχοντας στα πλάγια τον Βιεϊρίνια (στα αριστερά) και τον Σαλπιγγίδη (στα δεξιά). Πιο μπροστά θα παίξει ο Ίβιτς, ενώ στην κορυφή της επίθεσης θα βρίσκεται ο Αθανασιάδης. Την αποστολή συμπληρώνουν οι Χαλκιάς, Μπαλάφας, Παπάζογλου, Τσουκαλάς, Τσιρίλο, Ρομπέρ, Σπαντάτσιο και Σνάουτσνερ. Εκτός έμειναν οι τραυματίες Λαζάρ και Γεωργιάδης, όπως και ο ανέτοιμος Λεονάρντο.

«Χρειάζεται συγκέντρωση»

Την προσοχή των παικτών του ΠΑΟΚ στο σημερινό παιχνίδι με τον Πανιώνιο επέστησε ο Λάζλο Μπόλονι, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη χθεσινή προπόνηση της ομάδας. «Δεν θα είναι εύκολο παιχνίδι. Χρειάζεται συγκέντρωση σε αυτά που έχουμε πει», είπε στους ποδοσφαιριστές, ενώ στη Nova δήλωσε: «Είμαστε κουρασμένοι και λυπημένοι έπειτα από το παιχνίδι με την Τότεναμ. Αυτό που ζήτησα από τους παίκτες μου είναι να ξεχάσουν το προηγούμενο παιχνίδι».

Προϊστορία

Τον Μάρτιο του 2009 ήταν η τελευταία νίκη του ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Την 1η Μαρτίου 2009 οι Θεσσαλονικείς είχαν επικρατήσει με σκορ 2-1 του Πανιωνίου, χάρη σε δύο τέρματα του Ιμπραΐμα Μπακαγιόκο. Πάντως, η προϊστορία δεν είναι υπέρ των «ασπρόμαυρων», αφού σε πενήντα αγώνες που έχουν δώσει οι δύο ομάδες: ο ΠΑΟΚ μετράει 9 νίκες, έχει έρθει 21 φορές ισόπαλος με τους «κυανέρυθρους» και 20 φορές έχει ηττηθεί.

Preview: Πανιώνιος-ΠΑΟΚ

Ο… ανήσυχος, από τις διοικητικές εξελίξεις, αλλά ήρεμος από τις αγωνιστικές (τέσσερις βαθμοί σε δύο ματς), Πανιώνιος, υποδέχεται τον κουρασμένο από την υπερπροσπάθεια με την Τότεναμ, ΠΑΟΚ, που θέλει να επιστρέψει στις νίκες μετά τη… σφαλιάρα από τον Εργοτέλη στην Κρήτη.

Επιστρέφει ο Εστογιανόφ για τους «κυανέρυθρους»… φρεσκάρισμα ετοιμάζει ο Μπόλονι.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Με το μυαλό -και- στις διοικητικές εξελίξεις (στις επαναληπτικές εκλογές του, άμεσα συνυφασμένου με την ΠΑΕ, Ερασιτέχνη, τη Δευτέρα), που και πάλι, όμως, όπως και πριν το ματς με τον Παναιτωλικό, καλείται να… αφήσει στην άκρη για 90', ο Πανιώνιος υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Οι «κυανέρυθροι» θέλουν να δώσουν συνέχεια στο πολύ καλό ξεκίνημά τους στο πρωτάθλημα (τέσσερις βαθμοί σε δύο ματς, όταν πέρυσι είχαν ένα…) και να πάρουν άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα κόντρα στο «δικέφαλο», εκμεταλλευόμενοι και την υπερπροσπάθειά του, μεσοβδόμαδα, με την Τότεναμ. Ο Τάκης Λεμονής μπορεί να υπολογίζει και πάλι στις υπηρεσίες του Φαμπιάν Εστογιανόφ, αλλά όχι σε εκείνες -όπως και στο Αγρίνιο- του Σίτο Ριέρα, που θα εκτίσει τη δεύτερη αγωνιστική της τιμωρίας του, από τις τρεις, συνολικά, που του επιβλήθηκαν. Ο Ελευθερόπουλος θα κάτσει κάτω από τα γκολπόστ, δεξί μπακ θα είναι ο Γιόνσον, αριστερό ο Κβιρκβέλια, κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Σιόβας και Τσότσαλιτς, στα χαφ θα παίξουν οι Όμο, Σάμαρης και Κουμορτζί, δεξιά ο Γουνδουλάκης, αριστερά ο Εστογιανόφ και στην κορυφή της επίθεσης ο Κούτσι.

Η αποστολή: Ελευθερόπουλος, Σιδεράκης, Γιόνσον, Πετκάκης, Κβιρκβέλια, Τσότσαλιτς, Σιόβας, Όμο, Αναστασόπουλος, Μιλοβάνοβιτς, Γουνδουλάκης, Κουμορτζί, Σάμαρης, Κούρντι, Εστογιανόφ, Κούτσι, Κολοβός, Σταματής, Μπούζας.

ΠΑΟΚ

Ένα από τα στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο ΠΑΟΚ, δεν είναι άλλο από το να καταφέρει να φανεί το ίδιο συνεπής στις υποχρεώσεις του σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μοιραία, το Europa League δίνει έξτρα κίνητρο στους παίκτες, ωστόσο, χωρίς πορεία πρωταθλητισμού στη Σούπερ Λίγκα, δεν περνάς τα σύνορα! Σε κάθε ευκαιρία, ο Μπόλονι κάνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο κομμάτι (δεν πέρασαν και πολλές μέρες από την ήττα στην Κρήτη) αν και ο ίδιος γνωρίζει πως η κούραση από την υπερπροσπάθεια της Πέμπτης και την αναμέτρηση με την Τότεναμ (0-0) αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της. Ένας τρόπος για να την… αντιμετωπίσει ο Ρουμάνος τεχνικός, είναι να φρεσκάρει το σχήμα του «δικεφάλου». Σε σχέση, πάντως, με το ματς απέναντι στους Άγγλους θα απουσιάσει ο τιμωρημένος Αρίας, ενώ διαθέσιμος είναι, πλέον, ο Τσιρίλο. Απόντες οι ανέτοιμοι Λαζάρ και Γεωργιάδης. Από την εξέλιξη του αγώνα θα κριθεί και το ντεμπούτο του Σπαντάτσιο.

Η αποστολή: Κρέσιτς, Χαλκιάς, Αθανασιάδης, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Παπάζογλου, Σαλπιγγίδης, Τσουκαλάς, Φωτάκης, Λίνο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Ετο, Γκαρσία, Ιβιτς, Ρομπέρ, Σπαντάσιο, Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια.

Μπόλονι: «Δυο μέρες μόνο…»

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε στον Μπόλονι το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Τότεναμ, αφού θεωρούσε πως με την εμφάνιση που πραγματοποίησε ο «Δικέφαλος» άξιζε τη νίκη, ωστόσο γνωρίζει πως αυτό που προέχει τώρα είναι η επικείμενη αναμέτρηση με τον Πανιώνιο.

Εξήγησε πως ο δρόμος για τη νίκη στην αναμέτρηση με τους «κυανέρυθρους» δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος για να προετοιμαστεί η ομάδα του, αλλά επισήμανε ότι οι Θεσσαλονικείς δεν θα «κατέβουν» ανέτοιμοι.


Οι δηλώσεις του Ρουμάνου τεχνικού στη Nova:

Για το επίπεδο ετοιμότητας του ΠΑΟΚ μετά το ματς με την Τότεναμ: «Σίγουρα είμαστε λίγο κουρασμένοι. Μετά από το αποτέλεσμα είμαστε και κουρασμένοι και λυπημένοι, καθώς κάναμε ένα καλό παιχνίδι. Αυτό που ζήτησα από τους παίκτες μου είναι να ξεχάσουν το παιχνίδι με την Τότεναμ για να είμαστε έτοιμοι για τα επόμενα παιχνίδια».

Για τις υποχρεώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη: «Σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολη η προσαρμογή της ομάδας από ελληνικό σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και πολύ πιο δύσκολο όταν συμβαίνει το αντίθετο. Συνήθως έχουμε μία εβδομάδα να προετοιμαστούμε, κάτι που είναι πιο εύκολο, αλλά τώρα είχαμε μόλις δύο μέρες. Προσπαθήσαμε να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται».

Για τα «κρούσματα» τραυματισμών: «Για τους Κοντρέρας και Σαλπιγγίδη η απάντηση είναι εύκολη, καθώς είχαν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες και είχαν επιβαρυνθεί πολύ. Ο Γεωργιάδης είναι ένας παίκτης που ενσωματώθηκε αργά με την ομάδα, δεν δούλεψε από την αρχή και ο οργανισμός του αντέδρασε έτσι».

Για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο και το αν προτίθεται να προχωρήσει αλλαγές: «Γνωρίζω τον Πανιώνιο. Μάλιστα παρακολούθησα τα τελευταία δύο παιχνίδια της ομάδας. Δεν ξέρω ακόμα αν θα προχωρήσω σε κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα. Θα το δούμε».

«Μακριά από λάθη γιατί… στοιχίζουν»

Στον ΠΑΟΚ δεν παίρνουν καθόλου αψήφιστα το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

Κοντρέρας και Ρομπέρ μιλούν στην κάμερα της Nova και συμφωνούν πως απαιτείται σοβαρότητα τόσο διότι απέναντί ο «Δικέφαλος» θα έχει μια ανταγωνιστική ομάδα, όσο κι επειδή ο παράγοντας κούραση από τις παράλληλες υποχρεώσεις στην Ευρώπη ενδέχεται να τους «βγει» στο γήπεδο και τονίζουν πως τα λάθη... απαγορεύονται.


Οι δηλώσεις του Χιλιανού αμυντικού:

Για τον αγώνα με τον Πανιώνιο: «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αγώνα με τον Πανιώνιο με πολύ σοβαρότητα. Επίσης, πρέπει να έχουμε περισσότερη τύχη για να σκοράρουμε κιόλας, αλλά και να μην κάνουμε λάθη που θα μας στοιχίσουν».

Για το επίπεδο της ομάδας και τα περιθώρια βελτίωσης: «Η ομάδα οφείλει να ανεβαίνει επίπεδο συνέχεια. Εμείς, πρέπει να βελτιωνόμαστε βήμα-βήμα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε γρήγορα να παίρνουμε νίκες τόσο στο πρωτάθλημα, αλλά και στο Γιουρόπα Λιγκ».

Και του Γάλλου εξτρέμ:

Για τις εντυπώσεις του από τον αγώνα με την Τότεναμ: «Ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλά. Ήταν κρίμα που χάσαμε το πέναλτι. Η Τότεναμ δεν μας έκανε πολλές ευκαιρίες και αυτό είναι καλό για τον αγώνα που ακολουθεί».

Για την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο: «Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι γιατί ο Πανιώνιος είναι μια καλή ομάδα. Εμείς, επιπλέον, θα είμαστε περισσότερο κουρασμένοι από τον αγώνα με την Τότεναμ, αλλά πιστεύω ότι θα κάνουμε ένα καλό παιχνίδι. Πρέπει να νικήσουμε, να πάρουμε τους τρεις βαθμούς γιατί χάσαμε τον Εργοτέλη και πρέπει να επιστρέψουμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας».

Με Τσιρίλο κόντρα στον Πανιώνιο

Την εμφάνιση που πραγματοποίησε κόντρα στην Τότεναμ θέλει να επαναλάβει ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Πανιώνιο, αλλά όχι και το τελικό αποτέλεσμα, αφού θέλει τους τρεις βαθμούς της νίκης για να καλύψει την ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής από τον Εργοτέλη.

Ο Λάζλο Μπόλονι συμπεριέλαβε στην αποστολή για την αναμέτρηση της Νέας Σμύρνης τον Μπρούνο Τσιρίλο, ο οποίος προπονήθηκε και πάλι κανονικά, δείχνοντας ότι ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Εκτός του Ιταλού αμυντικού, στην 19άδα που επέλεξε ο Ρουμάνος τεχνικός συμπεριλήφθηκε και πάλι ο Ζουλιάνο Σπαντάτσιο, ο οποίος είναι πιθανό να ντεμπουτάρει την Κυριακή. Αντίθετα εκτός έμειναν ο τιμωρημένος Αρίας και οι τραυματίες Λάζαρ και Γεωργιάδης.

Την αποστολή του «Δικεφάλου του Βορρά» αποτελούν οι: Κρέσιτς, Χαλκιάς, Αθανασιάδης, Μαλεζάς, Μπαλάφας, Παπάζογλου, Σαλπιγγίδης, Τσουκαλάς, Φωτάκης, Λίνο, Τσιρίλο, Κοντρέρας, Ετο, Γκαρσία, Ιβιτς, Ρομπέρ, Σπαντάσιο, Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια.

Άλλαξε ώρα το Ρούμπιν Καζάν-ΠΑΟΚ

Την ώρα διεξαγωγής της αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την Ρούμπιν Καζάν στη Ρωσία, για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League, άλλαξε η UEFA.

Το παιχνίδι είχε αρχικά οριστεί να διεξαχθεί στις 22:05 ώρα Ελλάδος, αλλά τελικά μετατέθηκε για τις 19:00, κάτι που συμβαίνει στην πλειοψηφία των αγώνων που δίνουν στην έδρα τους οι σύλλογοι της πρώην Σοβιετικής χώρας.

Το έτερο ματς του ομίλου του πρώτου ομίλου μεταξύ της Τότεναμ και της Σάμροκ Ρόβερς θα διεξαχθεί κανονικά στις 22:05, όπως είχε αρχικά οριστεί. Τα δύο παιχνίδια θα διεξαχθούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Έτο: «Δύσκολα θα χάσουμε από τον οποιονδήποτε»

Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε πειστική εμφάνιση απέναντι στην Τότεναμ, αλλά το τελικό 0-0, πέραν του ότι τον αδικεί, τον φέρνει και σε δύσκολη θέση σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.

Πάντως οι ποδοσφαιριστές του μοιάζουν να το πιστεύουν, με πρώτο-πρώτο τον Έτο, ο οποίος αναφερόμενος στην χθεσινή εικόνα του «Δικεφάλου» τόνισε πως έτσι «δύσκολα θα χάσουμε από τον οποιονδήποτε».

Αναλυτικά όσα δήλωσε o Βραζιλιάνος μπακ στο «Αθλητικό Metropolis»:

«Δεν ήταν δίκαιο αποτέλεσμα. Πρώτα απ’ όλα είχαμε ένα εύστοχο πέναλτι το οποίο ο διαιτητής πήρε πίσω. Η ατυχία έπαιξε ρόλο. Στο τέλος ειδικά του αγώνα είχαμε κλασικές ευκαιρίες με τον Αθανασιάδη, τον Βιεϊρίνια και τον Ίβιτς. Αξίζαμε τη νίκη και γι’ αυτό στο τέλος ο προπονητής μας ήταν ευχαριστημένος από την προσπάθεια που κάναμε. Χάσαμε ευκαιρία να τους κερδίσουμε, αλλά το ότι είχαν πολλές αλλαγές δεν σημαίνει ότι δεν έχουν καλούς παίκτες. Κάποιοι νέοι πήραν ευκαιρίες και ήθελαν να δείξουν στον προπονητή τους ότι αξίζουν. Δεν είναι πάντα εύκολο να παίζεις με τέτοια ομάδα. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο παίξαμε πιο αναγνωριστικά γιατί δεν είχαμε την αντίληψη του αντιπάλου. Στην επανάληψη μπήκαμε πιο δυνατά, αφού είδαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε. Αν παίζουμε πάντα όπως χθες στο δεύτερο ημίχρονο, θα είναι δύσκολο να χάσουμε από τον οποιονδήποτε. Πρέπει από εδώ και πέρα να έχουμε στο μυαλό μας αυτή την χθεσινή απόδοση. Μπορεί και ο ένας πόντος να φανεί σημαντικός. Φυσικά έχουμε δυνατότητες και στους άλλους αγώνες και πιστεύω στην πρόκριση…».

Κρέσιτς: «Πιο συγκεντρωμένοι φέτος»

Στην διαφορετική φιλοσοφία του ΠΑΟΚ την φετινή σεζόν στάθηκε ο Ντάριο Κρέσιτς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας τόνισε πως η φετινή σεζόν είναι διαφορετική καθώς υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση, ειδικά στα παιχνίδια που ακολουθούν μετά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, όπου συνήθως υπήρχαν παγίδες. Παράλληλα αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια και στον Λάζλο Μπόλονι.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero 107,4»:

Για το πώς νιώθει μετά από ένα τέτοιο παιχνίδι όπως αυτό με την Τότεναμ: «Εχω καλά αισθήματα. Παίξαμε πολύ καλά χθες και το μόνο που έλειψε ήταν οι τρεις βαθμοί. Ξέρω ότι αν συνεχίσουμε έτσι και στα επόμενα παιχνίδια θα πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε».

Για το αν είναι ικανοποιημένος με την ισοπαλία: «Αν με ρωτούσε κάποιος πριν την κλήρωση θα ήμασταν ικανοποιημένοι, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι, νομίζω ότι χάσαμε δύο βαθμούς».

Για το ότι η Τότεναμ έπαιξε με πολλές αλλαγές: «Ακόμα και αν έπαιξαν με τη δεύτερη ομάδα δε σημαίνει τίποτα. Όλοι είναι στην Τότεναμ για να παίζουν. Έδωσαν μάχη και ήθελαν να κερδίσουν για να βρουν και θέση στην πρώτη ομάδα. Δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά».

Για τις διαφορές των νεαρών με τα ελληνικά δεδομένα: «Οι παίκτες είναι πιο δυνατοί. Είχαν ένα πολύ δυνατό επιθετικό που έπαιξε φανταστικά και νομίζω ότι στο μέλλον θα γίνει μεγάλος παίκτης».

Για το αν είναι τόσο ξεχωριστή η ατμόσφαιρα στην Τούμπα: «Φυσικά… Πολλές ομάδες δεν το ξέρουν και όταν έρχονται εδώ τους κάνει εντύπωση. Μίλησα με τον Τσόρλουκα ο οποίος παίζει πολλά χρόνια στην Αγγλία και μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο».

Για τις διαφορές των ευρωπαϊκών με τους αγώνες στην Ελλάδα: «Πέρσι μετά τα παιχνίδια στην Ευρώπη, πηγαίναμε στα ελληνικά και χάναμε και αυτό ήταν μεγάλο σχολείο για εμάς. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Πρέπει να πηγαίνουμε και να κερδίζουμε. Για αυτό είμαι ακόμα λίγο νευριασμένος με την περσινή χρονιά. Πιστεύω ότι φέτος θα είμαστε πιο συγκεντρωμένοι».

Για το βάθος της ομάδας:«Χρειάζεται για να έχεις παρουσία στις τρεις διοργανώσεις. Έχουμε 20 παίκτες και για αυτό δε φαίνεται η διαφορά όταν έχουμε τραυματίες ή τιμωρημένους».

Για το αν ένιωσε κάπου δύσκολα χθες: «Ειλικρινά, όταν ξεκίνησε το παιχνίδι δεν ξέραμε πολύ καλά πως θα εμφανιστεί η Τότεναμ. Μετά το πρώτο 20λεπτο, κάναμε εμείς το παιχνίδι, δεν είχαμε αίσθηση φόβου, είχαμε τις ευκαιρίες να σκοράρουμε, αλλά αυτό δεν ήρθε».

Για τη φάση του ακυρωθέντος πέναλτι του Λίνο: «Μίλησα με τον διαιτητή, είδα και τα στιγμιότυπα, είδα ότι ο Κοντρέρας ήταν μέσα, αλλά τέτοιες φάσεις γίνονται πάρα πολλές».

Για το αν ήταν πέναλτι της Τότεναμ: «Δε μπορούσα να δω πολύ καλά. Είδαμε τον διαιτητή να έρχεται προς τα εκεί και φοβηθήκαμε. Δεν ξέρω αν αυτό τον επηρέασε και σφύριζε μετά όλο υπέρ της Τότεναμ».

Για τη συνέχεια στον όμιλο: «Το γκρουπ ήταν από την αρχή δύσκολο. Πρέπει να κερδίσουμε τα δύο παιχνίδια με τους Ιρλανδούς και να νικήσουμε και τη Ρούμπιν στην έδρα μας. Από την αρχή ξέραμε ότι θα είναι δύσκολα».

Για το πώς νιώθει ο ίδιος κάτω από τα δοκάρια: «Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Πως αισθάνεσαι κάτω από τα δοκάρια, όταν έχει 30.000 κόσμο να φωνάζουν; Είναι κάτι που το απολαμβάνω».

Για το αν άλλαξε κάτι φέτος: «Έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με πέρσι. Έχουμε το δικό μας προπονητικό κέντρο. Έχει αλλάξει και ο προπονητής, που είναι πολύ πιο οργανωτικός και προσπαθεί να βάλει και άλλα πράγματα στην ομάδα».

Για τον Μπόλονι: «Είναι ένας πολύ ευθύς άνθρωπος. Του αρέσει να βλέπει τους άλλους να δουλεύουν σκληρά».

Για το αν είναι ακόμα νευριασμένος για την ήττα από τον Εργοτέλη: «Νομίζω ότι όλοι είμαστε εκνευρισμένοι για αυτό. Μπορεί να υπήρχε η αποβολή, αλλά και πάλι μπορούσαμε να κερδίσουμε. Με ένα 10% παραπάνω στην απόδοσή μας θα τα είχαμε καταφέρει. Ήταν και αυτό ένα μάθημα για όλους μας».

Για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο: «Δε μπορώ να υποσχεθώ κάτι, εκτός από το ότι θα δώσουμε τα πάντα για τη νίκη. Είχαμε ένα δύσκολο παιχνίδι χθες, έχουμε μόλις δύο μέρες για να ξεκουραστούμε. Πρέπει να είμαστε πολεμιστές για αυτό τον αγώνα με τον Πανιώνιο».

Για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ΠΑΟΚ: «Πιστεύω ότι φέτος είμαστε μία καλή ομάδα. Στο γήπεδο υπάρχουν 11 παίκτες που μάχονται και κάνουν τα πάντα για τη νίκη. Νομίζω ότι παίζουμε καλά τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Πιστεύω ότι έχουμε πολλά καλά ως ομάδα».

Σε φουλ ρυθμούς ο Τσιρίλο

Το κανονικό πρόγραμμα ακολούθησε ο Μπρούνο Τσιρίλο κατά τη διάρκεια της προπόνησης της Παρασκευής.

Ο Ιταλός αμυντικός ανέβασε ρυθμούς, ωστόσο δεν έχει ξεπεράσει ακόμα πλήρως το πρόβλημα τραυματισμού του, με αποτέλεσμα ο Λάζλο Μπόλονι να περιμένει και την προπόνηση του Σαββάτου μέχρι να πάρει την τελική απόφασή του για το αν μπορεί να τον υπολογίζει ή όχι για το παιχνίδι της Κυριακής κόντρα στον Ατρόμητο.

Αντίθετα με τον στόπερ του «Δικεφάλου του Βορρά», οι Κοστίν Λάζαρ και Γιώργος Γεωργιάδης συνέχισαν το πρόγραμμα θεραπείας τους και με τους δύο να βρίσκονται εκτός πλάνων για τον αγώνα στη Νέα Σμύρνη. Οι υπόλοιποι Θεσσαλονικείς ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα προπόνησης, πλην όσων αγωνίστηκαν κόντρα στην Τότεναμ, οι οποίοι έκαναν αποθεραπεία και θα «μπουν» το Σάββατο.

Το «παρών» στην προπόνηση έδωσαν οι Παντελής Κωνσταντινίδης και Ζήσης Βρύζας, οι οποίοι παρακολούθησαν το πρόγραμμα στις εγκαταστάσεις της Νέας Μεσημβρίας.

Δεν τον σκιάζει φοβέρα καμιά

Με οδηγό τη χθεσινή εμφάνιση κόντρα στην Τότεναμ, παρά το γεγονός ότι το παιχνίδι έληξε χωρίς γκολ (0-0), ο ΠΑΟΚ έχει να προσβλέπει σε ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Οι παίκτες του Λάζλο Μπόλονι έχασαν μόνο στην ουσία αφού όλα τα άλλα τα είχαν, όμως θα τη χρειαστούν και αυτή για να μην αφήσουν πόντους στον αγώνα της Κυριακής με τον Πανιώνιο.

Οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου του Βορρά» ξέρουν ότι δεν θα πέφτουν πάντα σε έναν Κουντιτσίνι να τα σταματάει όλα, ούτε θα χάνουν συνέχεια τα πέναλτι, όμως το γκολ είναι αυτό που δίνει βαθμούς και στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή θα το χρειαστεί αν θέλει να φύγει με το «τρίποντο». Η ήττα από τον Εργοτέλη την προηγούμενη βδομάδα είχε σαν δικαιολογία το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ, όμως σε περίπτωση νέου στραβοπατήματος δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία και πάλι ο αγγλικός σύλλογος. Άλλωστε ο βαθμός απέναντι στα «σπιρούνια» δεν ήταν έκπληξη, αφού κανένας δεν περίμενε από την κλήρωση ότι ο Ρέντναπ θα παρέτασσε τα «δεύτερα» στην Τούμπα.

Από σήμερα πάντως όλα δουλεύουν σε ελληνικούς ρυθμούς, με τον Μπόλονι να έχει στη διάθεσή του δύο 24ωρα για να προετοιμάσει πλάνο και παίκτες για το ματς της Νέας Σμύρνης. Οι εμφανίσεις των Λίνο και Αθανασιάδη, κατ’ αρχήν, μόνο νότες αισιοδοξίας μπορεί να έδωσαν στον Ρουμάνο τεχνικό, ο οποίος θα στηριχτεί στην πολύ καλή φόρμα και των δύο για το επόμενο παιχνίδι. Κρέσιτς, Κοντρέρας, Ετό και Μαλεζάς απέδωσαν καλά στα μετόπισθεν και αναμένεται να διατηρηθούν, όπως και ο Γκαρσία στα χαφ, αλλά όχι κι ο Αρίας, ο οποίος είναι τιμωρημένος. Η τριάδα της επίθεσης με Σαλπιγγίδη, Βιεϊρίνια και Αθανασιάδη δεν αλλάζει, με μοναδικό ερωτηματικό να αποτελεί ο τρίτος μέσος, θέση που διεκδικούν οι Ίβιτς, Φωτάκης και Λαζάρ.

ΠΑΟΚ, η ομάδα του... παραλίγο!

Αν ήταν επιφώνημα, θα ήταν ένα μακρόσυρτο «αχ». Αν ήταν μία φράση, θα ήταν κάποια βρισιά με την λέξη ατυχία. Αν ήταν ταινία θα ήταν ένα ηρωικό φιλμ γεμάτο υπερβατικότητα αλλά με... unhappy end!
 
Τα ευρωπαϊκά βράδια του ΠΑΟΚ σπάνια είναι αδιάφορα. Ποτέ δεν ήταν. Το μενού είχε σχεδόν πάντα ηρωϊκές εμφανίσεις απέναντι σε μεγαθήρια και μία αίσθηση του... παραλίγο στο τέλος. Οι παλιότεροι ίσως να θυμούνται ότι στην δεκαετία του '70 ο ΠΑΟΚ ήταν από τις ελάχιστες ελληνικές ομάδες που κέρδισε την Μπαρτσελόνα, λύγισε τον Ερυθρό Αστέρα, κοίταξε στα μάτια την Μίλαν, αλλά στο τέλος έμενε μόνο με το «τι θα γινόταν αν...».
 
Οι νεότεροι θα θυμούνται την ομάδα που τόλμησε να τα βάλει με την Νάπολι του Μαραντόνα στα ντουζένια του, ένα αποκλεισμό από την Ρέιντζερς με 30 τελικές προσπάθειες, την μεγάλη χαμένη περσινή ευκαιρία στο «Λουζνίκι» με την ΤΣΣΚΑ.
 
Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά τραύματα του ΠΑΟΚ, όμως γράφτηκαν από την λευκή βούλα, που ουδέποτε υπήρξε σύμμαχος. Τέσσερις φορές πήγε ο Δικέφαλος στα πέναλτι, ισάριθμοι αποκλεισμοί (Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, Μπάγερν, Σεβίλλη, Μπενφίκα) ο ένας πιο τραγικός από τον άλλον. Ο ένας πιο ηρωϊκός από τον άλλον. Η λευκή βούλα σημάδεψε και τον περσινό αποκλεισμό από τον Αγιαξ. Τι θα γινόταν αν ο Ιβιτς δεν σημάδευε τα πόδια του Στεκέλενμπουργκ και ο ΠΑΟΚ έκανε το 3-3 στον επαναληπτικό με τον Αγιαξ, έχοντας ένα τέταρτο ακόμα για να βρει το τέταρτο γκολ της πρόκρισης; Μπορεί να είχε περάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και να είχε λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Τι θα γινόταν αν ο Λίνο δεν άλλαζε γωνία στην δεύτερη εκτέλεση του πέναλτι, που κέρδισε ο Αθανασιάδης από τον Κουντιτσίνι; Μπορεί να είχε κερδίσει την Τότεναμ και να μιλούσαμε για το απόλυτο θεμέλιο πρόκρισης. Η άσπρη βούλα είναι η μαύρη τρύπα του ασπρόμαυρου ΠΑΟΚ.
Δεν έπαιξε άσχημα ο ΠΑΟΚ. Ούτε είχε άσχημη προσέγγιση στο παιχνίδι. Την λέξη «δεύτερα» όταν μιλάμε για παίκτες που ανήκουν σε ομάδες επιπέδου Τότεναμ την ακούω βερεσέ. Βρείτε μου εσείς ένα παίκτη του ΠΑΟΚ (πλην Βιεϊρίνια) που θα έτρεχε σε σπριντ ένας προς έναν με οποιονδήποτε από αυτά τα πιτσιρικάκια της Τότεναμ και θα κέρδιζε και εγώ κερνάω. Βρείτε μου κάποιον παίκτη του ΠΑΟΚ που πηδάει ψηλότερα στις κεφαλιές από αυτούς τους μπόμπιρες που ήρθαν εδώ. Βρείτε μου κάποιον που έμαθε τα ποδοσφαιρικά γράμματα σε καλύτερο σχολείο. Βρείτε μου κάποιον με καλύτερη τακτική παιδεία!
 
Μόνη λύση για τον ΠΑΟΚ ήταν να πάει το ματς στην πονηριά. Στην καπατσοσύνη. Στην εμπειρία. Στο μυαλό. Δεν γινόταν να ανοίξει το γήπεδο. Χωρίς αθλητικά προσόντα αυτό θα ήταν αυτοκτονικό και  βούτυρο στο ψωμί των Αγγλων που είναι μαθημένοι στο υψηλό τέμπο. Γι' αυτό και ο Μπόλονι έδωσε γήπεδο, μείωσε το πλάτος στο γήπεδο, είχε κοντινές κάθετες αποστάσεις στις γραμμές του. Γι' αυτό και έπαιζε με μπαλιές στην πλάτη της αγγλικής άμυνας. Η αναλογία να βγουν αυτές οι μπαλιές είναι χοντρικά 10 προς ένα. Μία φορά πετάχτηκε στην πλάτη ο Αθανασιάδης και πήρε το πέναλτι. Στις υπόλοιπες πιάστηκε το χέρι των βοηθών να σηκώνουν σημαία, με τον ΠΑΟΚ να τελειώνει με διψήφιο αριθμό οφσάιντ. Η άλλη λύση ήταν τα μακρινά σουτ. Χώροι υπήρξαν. Τα σουτ έγιναν. Τα περισσότερα ήταν είτε άψυχα, είτε εντελώς άστοχα. Κι εκεί που το ματς κύλαγε στο τακτικό 0-0, σε μία δίκαιη μοιρασιά για να πάμε όλοι σπίτια μας, ήρθε το γνωστό σενάριο με τα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ. Τι θα γινόταν αν ο Κουντιτσίνι δεν έβγαζε δύο προσπάθειες από Αθανασιάδη και Βιεϊρίνια; Τι θα γινόταν αν η κεφαλιά του Ιβιτς στην τελευταία φάση του αγώνα έβρισκε εκατοστά χαμηλότερα από το οριζόντιο δοκάρι; Κανείς δεν θα μάθει ποτέ. Η γνωστή ομάδα του «αχ» και του... παραλίγο πρόσθεσε στην λίστα των ευρωπαίων ευεργετηθέντων και την Τότεναμ. Όλοι ένιωθαν ότι κάπου, κάπως, κάποτε το είχαν ξαναδεί αυτό το έργο. Όχι άδικα...